Борисов се скара на американците и на главния секретар на МВР

13:44, 24 мар 16 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Аз не мога да коментирам американските дипломати, но мога да кажа, че в случая такава глупост не им прави чест." Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти съобщението на Държавния департамент на САЩ за терористична заплаха в София около х-л Плиска, инфорамцията, за която беше опровергана от правителствената информационна служба и от МВР.

„Става въпрос за любовна история и то мъжка, медиите създадохте напрежението, ако бяхте почакали щяхме да ви съобщим. Хората от любов се взривяват някой път“, кaза Борисов за случая. Той благодари на гражданите за изключителната бдителност и увери, че всеки един подаден сигнал се проверява.

„Докато дойдете да ми доложите и да кажете, и то вече терористичен акт ще напишат“, така пък Борисов нахока главния секретар на МВР Георги Костов малко след откриването и огледа на новото Спешно отделение на болница „Св. Анна“, където присъства и здравният министър Петър Москов.

"Моето лично убеждение е, че става въпрос за определено чиновническо преекспониране на темата, което е формирало заблуждението в някой високопоставен представител на въпросната мисия", обясни пък Костов съобщението за заплаха публикувано от американските дипломати. Той допълни, че МВР и службите са в нужното ниво на готовност за всякакви ситуации.

Не знам Делян Пеевски някога да е стоял зад "Булгартабак". Така Борисов отговори на въпрос дали депутатът от ДПС Делян Пеевски стои зад тютюневата компания „Булгартабак“ чрез офшорна фирма в Дубай. Дяловете на Пеевски в компанията бяха закупени преди седмица от дубайска офшорка. „Знам само, че преди няколко години платихме няколко милиона на Сити Банк, за да направи всички процедури по възможно най-прозрачен и признат в света начин и знам, че над 200 млн. лв получи държавата за две фабрики“, обясни Борисов.

Здравният министър Москов коментира, че с одобрените 85 млн. евро по програмата, която вече е одобрена на всички нива, започват проектните работи по ремонти на спешни отделения и центровете за спешна помощ. „Всяко едно спешно приемно отделение в България в рамките на следващите 2 години ще изглежда като това в болница „Св. Анна““, заяви Петър Москов.

Министърът на здравеопазването каза още, че не може да коментира „никакви лекарски протести“ и допълни, че „в разчетите на НЗОК за доболнична помош има 36 млн. лв. повече, отколкото миналата година. „За 2 последователни години увеличихме с над 56 млн. лв. финансирането на доболничната помощ, с което и финансирането на личните лекари това е близо 15% увеличение на процента финансиране на доболничната помощ“, заяви Москов.

Спешната помощ е изградена изцяло с новоприетия станадрт за спешна медицина. Това е инвестиция за 1 млн. лв, която е достатъчна за покриване на всички стандарти, а болница „Св.Анна“ дори надхвърля тези стандарти. Това каза директорът на болница „Св.Анна“ д-р Славчо Близнаков по случай откриването на новото спешн оотделение в лечебното заведение.

Към обновлението на „Св.Анна“ се включва и медицински хеликоптер със специално изградена площадка до болницата. „Хеликоптерите са един обикновен санитарен транспорт. Дали ще бъде докаран с хеликоптер или с линейка, целта е да бъде докаран възможно най-бързо“, каза д-р Близнаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама