Вежди Рашидов: Докато съм министър, нито един театър няма да бъде закрит

14:01, 24 мар 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Докато аз съм министър, нито един театър в България няма да бъде закрит", заяви днес в Пловдив министърът на културата Вежди Рашидов. Той пристигна в Града под тепетата, за да инспектира ремонта на Драматичния театър, който изгоря през 2013 г.

"Разговорите не са за закриване на нещо, а за това как да оптимизираме съставите и хората, за да няма дефицит. Защото в новата среда думата "дефицит" означава липса на публика, а това автоматично отвежда към лошо менажиране", поясни Рашидов.

По думите на министъра за художествената самодейност има читалища, а за професионализма има театри, музеи, средища, които съществуват, защото публиката има нужда от тях.

"Не е редно, когато приходите ти са 20 хиляди лева, а разходът - примерно половин милион. В такива случаи някои театри, които имат по-малко зрители, затрудняват работата на останалите. Проблемът не е тези театри да се закрият, а да оправдаем този дефицит по някакъв начин", поясни министърът.

Той припомни, че дефицитът на 7-8 трудно работещи театъра е от порядъка на 3 милиона лева, които за културата са сериозни пари. На изоставащите театри е даден срок 2-3 месеца да "наберат сили", да "заработят по-сърцато".

"Намерихме една пазарна формула, на всеки докаран лев да се дават по 6 лева. Ако това е лошо отношение, аз приемам да съм най-лошият министър", заяви още Рашидов. Той бе категоричен, че така се поощрява талантът, но този талант трябва да бъде показан. Министърът отново подчерта, че няма драма и нищо няма да се закрива.

"Дълбоко вярвам в колегите, че ще се стегнат и срещу зрители, срещу продадени билети, ще получават своите субсидии от държавата", изрази надежда Вежди Рашидов. Той не скри, че контролът е неизбежен, защото се дава "държавна пара" и работата на Министерството на културата е, като се дават парите, да се следи какво са случва с тях. По думите на министъра никой не се бърка агресивно в работата на театрите, важното е да се прави култура за зрителя и той да е доволен. "Ще заменим ленивостта с будност, неможенето - с можещи хора. Театрите не са директори, директорът е важен двигател, но ако някой не може, ще бъде сменян", категоричен е Рашидов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама