Самозван дякон въртял търговия в Бургас от името на Църквата

17:01, 24 мар 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Самозван дякон се подвизавал от известно време в Бургас и в други градове в страната, информираха от Сливенската митрополия. Лицето Стоян Христов организирал изложби и продавал православни икони, като внушавал, че всичко върши от името на Българската православна църква. Той казвал, че прави това благотворителна цел, като средствата щели да отидат за лечение на болни деца. По този начин получавал подкрепа и съдействие от авторитетни представители на културни и други институции.

От Сливенската митрополия заявяват, че Стоян Христов е самозван и неканоничен дякон. Над него не е извършено светото тайнствено ръкоположение от каноничен архиерей на Българската православна църква. Митрополията призовава клира и православните християни от Сливенската епархия по никакъв повод да не участват в молитвено обръщение с въпросния човек.

Стоян Христов е познато лице в Бургас. Той е редил изложби в местни галерии. Представя се като самоук зограф, богослов-магистър, завършил докторатура по теология и история. Казва, че изработвал икони за Русия, Украйна, Беларус, Армения, Великобритания, Австрия, Сирия – Манастира „Света Текла”, Гърция – Митрополия Александруполис и Тасос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама