Адвокат за “заложниците” на учението на МВР: Кретения

17:15, 24 мар 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Всяко ограничаване на правото на придвижване, тук дори не стигаме до отнемане на лични документи и затваряне в кошара, е незаконосъобразно”, коментира пред БНР адвокат Николай Хаджигенов по повод оплакването на Николай Паунов от поведението на българските служби при антитерористичното учение, което се проведе у нас след атентатите в Брюксел.

“Човекът е излизал от метрото пред НДК. Какъв точно периметър е нарушил? От чисто гражданска гледна точка, това е откровена кретения, което направиха МВР и това не е за първи път”, казва още той.

“Ситуацията няма как да стане по-проста, ама те, хипотетично, за да ни предпазят от терористични актове, са готови да изтрепат собствените си граждани. Каква точно част на учението предвижда задържането на случайни минувачи, правенето им на маймуни и държането им с часове под дъжда? При това нито ги уведомяват, че са задържани, нито нищо!”, коментира Хаджигенов, който защитаваше “убийците” на депутата Делян Пеевски.

“В коя част и на кой точно закон има основание за задържане на гражданин, „нарушил периметъра“? Аз не познавам такъв”, допълни адвокатът и изтъкна, че са били нарушени правата на десетки хора, но само един е събрал смелост да се държи като гражданин и да се оплаче. “В Белгия се провежда, на практика, военна операция и пак няма задържани случайни минувачи”, допълни правозащитникът и заключи:

“Борбата с тероризма не е за сметка на собствените си граждани. Не може с оглед на сигурността да се лишим от свободата, защото това е тирания”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама