БНБ ще може да уволнява шефове на банки, след готвени законодателни промени

21:17, 24 мар 16 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БНБ вече ще може да уволнява изпълнителните директори и друг висш ръководен персонал на търговските банки. Новото правомощие на подуправителя, ръководещ "Банков надзор", се въвежда с промени в Закона за кредитните институции чрез Закона за платежните услуги и платежните системи публикувани на интернет страницата на финансовото министерство, съобщава „Медиапул“. 

Проектопромените се правят по препоръка на Международния валутен фонд и Световната банка, които през миналата година инспектираха дейността на банковия надзор у нас.

В момента централната банка може да се разпорежда да бъдат освободени само членовете на управителния съвет, на съвета на директорите и на надзорния съвет на трезорите. Това става с писмо до банката. Ако в определения от БНБ срок трезорът не извърши промяната, централната банка може да отстрани лицето от длъжност и да назначи ново до провеждането на съответния избор.

Отстраняването на шефовете на банки е само една от цял списък с мерки, които централната банка може да приложи, когато установи извършени от трезора или неговите акционери нарушения като например: заобикаляне на закона чрез подставени лица, пране на пари, неизпълнение на писмени ангажименти към БНБ, оповестяване на непълна или неточна информация и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама