Община Царево търси фирма, която да запази морето в Лозенец чисто

07:33, 29 мар 16 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Царево обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изгради съоръжението, необходимо за чистотата на морето в Лозенец. Задачата на спечелилата фирма ще бъде да извърши строително-монтажните работи по изграждането на задържателен резервоар за отпадъчни води на входа на съществуващата в Лозенец пречиствателна станция.

Три са целите, които ще изпълнява новият резервоар: да осигури равномерна работа на съоръженията в пречиствателната станция; да осигури преминаване на целия обем от отпадъчни води през пречистване, като задържи пиковите потоци, надхвърлящи хидравличния капацитет на съоръженията в пъти, и по този начин да елиминира директното заустване на непречистени отпадъчни води; да стане интегрална част от бъдещ проект за цялостна реконструкция на пречиствателната станция в Лозенец.

Прогнозната стойност на поръчката е 565 724.9 лв. без ДДС. Срокът за нейното изпълнение е 60 дни.

За финансиране на тази обществена поръчка ще се използва безвъзмездна помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Кандидатите за изпълнители могат да подават своите оферти за участие до 26 април тази година в Община Царево. Ценовите предложения ще бъдат отворени на 27 април.

С реализирането на поръчката ще се пресече възможността за замърсяване на водите в морето край Лозенец, каквото се случи през миналото лято. Задържателният резервоар ще успее да съхранява всички отпадни води, с които пречиствателната станция не може да се справи, ще успява да ги пречисти в т. нар. „мъртъв период“ – от 1:00 часа през нощта до 07:00 часа сутринта. Тогава оттокът на Лозенец е най-слаб и водите от задържателния резервоар няма да се изливат както до момента чрез байпас в морето, а сега ще останат във въпросния резервоар.

Очаква се до началото на туристическия сезон проектът да бъде вече реализиран.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама