БСП се обиди на урок „Запознай младите с комунизма” и написа закон

11:44, 31 мар 16 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП се обиди на открит урок на тема „Запознай младите с комунизма”, проведен в столично училище в сряда, и светкавично реагира със законодателни предложения, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Лидерът на партията Михаил Миков съобщи в кулоарите на парламента, че предлагат законопроект, с който да се обявят за престъпни режимите в периодите 1923-1926 и 1934- 1944 г., когато България е на страната на Тристранния пакт, тоест на Нацистка Германия.

Социалистите са възмутени, че няма акции като например „Запознай младите с нацизма”. Те обвиняват МОН в политизация, след като на открития урок ден по-рано е присъствал зам.-министър Диян Стаматов, но не успяха да кажат как точно ще потърсят отговорност от образователния министър.

От левицата припомнят, че през тези периоди също са извършени преврати, има концентрационни лагери, суспендирана е Търновската конституция и т.н. Те смятат, че приетият закон още през 2000 г., с който комунизмът е обявен за престъпен режим е едностранчив, както и че в училище трябва да се изучават и осъждат и тези периоди.

Новината за законопроекта отне едва 15-на минути на ГЕРБ да реагира. Бившият член на някогашната комисия по досиетата Методи Андреев упрекна социалистите, че отново едностранчиво се отнасят към периода след 1944, който в проекта им е споменат само с думите „тоталитарни практики”. Той и колегата му Георг Георгиев обаче признаха че посочените периоди в проекта на БСП са били тоталитарни и трябва да се осъдят.

Андреев предположи, че инициативата е свързана с предстоящата лидерска битка в БСП и предложи на Миков да излезе с идеята партията да си върне името БКП.

Андреев е сред авторите на инициативата за изучаване в училище на комунистическия период, която бе припозната и от президента Росен Плевнелиев. В БСП обаче считат, че периодът след 1944 г. все още не бива да попада в учебниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама