Разградската библиотека се включва в кампанията „Маратон на четенето”

07:17, 04 апр 16 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За поредна година разградската библиотека „Проф. Боян Пенев“ се присъединява към Националната кампания „Маратон на четенето“, съобщиха от културната институция.

Кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация "Българска книга" и е посветена на Международния ден на детската книга - 2 април и Международния ден на книгата и авторското право - 23 април.

През целия месец ще бъдат организирани поредица от инициативи за насърчаване  четенето и общуването с книгите - носители на непреходните ценности в човешката история и култура. 

Началото на единадесетото издание на кампанията „Маратон на четенето” под мотото „Книгата - вечният огън” ще бъде поставено днес от 10 часа в регионалната библиотека.

На 7 април библиотечни специалисти ще посетят дирекция „Култура” на община Разград, офиса на НАП и ЦНСТ, където заедно с домакините ще четат откъси от любими книги.

На следващия ден избрани откъси от творби на български и световни автори ще прозвучат в офиса на Областния информационен център.

От 11 до 23 април любими произведения в детския отдел на библиотеката ще четат ученици и учители от основните училища в града, потребители на Центъра за рехабилитация и социална интеграция „Емилиян”.

Също в детския отдел на библиотеката ще бъде проведен интерактивен урок „140 г. от Априлското въстание” и рецитал по стихове на Христо Ботев, с ученици от първи до четвърти клас на ОУ „Васил Левски”. Те ще открият и изложба на рисувани книги под наслов „Истории за откраднати картини”.

По традиция и тази година библиотекарите ще се срещнат със своите приятели от ДЦВХУ „Подай ръка” и Дома за стари хора, за да споделят заедно откъси от любими произведения.

В празника на книгите и четящите хора ще се включат още студенти и преподаватели от Филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев” в Разград, ученици от ОУ „Н.Й. Вапцаров”,  СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Самуил, деца от ЦДГ „Незабравка” и други детски заведения.

Последна спирка на Маратона на четенето ще бъде Етнографския музей в Разград. На 26 април от 10.30 часа домакините от Регионалния исторически музей, библиотечни специалисти и служители от Териториална дирекция „Архиви” ще се съберат, за да четат заедно и да обменят мнения и препоръки за книги. 

В рамките на националния Маратон на четенето на 15 април от 17.30 часа в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” ще се състои литературна вечер с известния разградски поет, сатирик и публицист Дулинко Дулев.

На 20 април от 11.30 часа в Детския отдел на библиотеката ще гостуват писателят Борис Ганчев /Борко Бърборко/ и карикатуриста Николай Арнаудов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама