Представят книгата „Литургия и живот“ в Русе

07:26, 04 апр 16 25 189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представянето на книгата „Литургия и живот“ на Александър Шмеман на 5 април в Русе е в РБ „Любен Каравелов“, с начало в 17.30 часа. Събитието се осъществява по Проект „Отворен прозорец към вярата“ - Православна библиотека при Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Русе. Проектът е финансиран от Фондация „Комунитас“, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

Събраните в книгата „Литургия и живот“ лекции са изнасяни през 60-те и 70-те години на ХХ век пред православни учители по вероучение. Авторът ги нарича „само едно общо въведение в изследването на нашето православно богослужение и по-конкретно на неговото място в религиозното образование“. 

Александър Шмеман въвежда читателя в темите за богослужението, за празниците и тайнствата на Православната църква. 

И в същото време по един достъпен начин говори за основните начала на православното образование, разкриващи се в органичната връзка между богослужението и вероучението на Църквата. Според автора, ние сме далеч от разбирането и осъществяването на тези начала.

Това прави прилагането им най- важната и най- спешната, задача стояща пред отговорните за религиозното образование на нашите деца.

Протопрезвитер Александър Шмеман – православен църковен деятел, богослов, проповедник – е роден в Ревел през 1921 г. Средното си образование получава в Париж. През 1945 г. завършва парижкия Богословски институт и остава да преподава в катедрата по Църковна история.

През 1946 г. приема свещенството, а през 1951 г. се преселва в Ню Йорк, приемайки поканата на Православната семинария „Св. Владимир”. През 1959 г. защитава в Париж докторска дисертация по литургическо  богословие. От 1962 г. заема поста декан на Православната семинария в Ню Йорк. Почетен доктор на много университети. Умира на 13 декември 1983 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама