Лекари от Плевен извършиха уникална операция в УМБАЛ

09:33, 04 апр 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екип лекари от Плевен извършиха уникална операция в Университетската болница, при която бе спасено функционирането ръката на пациент. Това информираха от пресцентъра на здравното заведение.

По време на хирургическата интервенция е приложен извънплексуален трансфер, т.е. трансфер от съседни здрави функциониращи нерви. Операцията е проведена от екип проф. д-р Вихър Ковачев,д.м.н., д-р Емил Симеонов, д-р Манчо Ковачев, д-р Огнян Матков и д-р Хаджиев.

"В последния случай от преди няколко дни обаче патологията беше много тежка. Налице беше тотално откъсване на нервните коренчета на прешлени от C5 до Т1 от гръбначния мозък. Особеното в тези случаи е, че частта, за която трябва да се хване нервния присадък, не бе налице. В тази ситуация прекъснатите части на нервния сплит се съединиха с два съседни здрави нерва – това е особен вид свързване по метода на бразилския лекар Витербо. При тази техника донорният нерв дава трансмисионни импулси и възстановява целостта на увредения сегмент, при това без да пострада функцията му”, разказа проф. Ковачев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама