Алекс Алексиев: В Корана няма бурки

10:09, 04 апр 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В Корана никъде не се среща думата „бурка“, камо ли принудата да се носи бурка”. Това заяви пред бТВ експертът от от Центъра за изследвания на балканския и черноморския регион Александър Алексиев.

По думите му това е политически ислям. За много ислямисти религията и държавата са едно и също нещо и това е опасното. „Това се практикува в Саудитска Арабия. Тогава казваш, че държавата трябва да следва исляма“, посочи той.

Алекс Алексиев даде за пример Франция и Белгия, където бурките изцяло са забранени. В Китай, Русия и някои европейски държави имало частична забрана. Според него в момента, в който сигурността е много важна, не може да се позволи на хора, за които не се знае какви са, да си крият лицето с бурка, защото много терористи се криели зад бурки.

Алексиев допълни, че у нас никога не е имало бурки, а жените в България са започнали даги  носят бурки заради пари.

„Мюсюлманите в Пазарджик съвсем са се разпасали”, каза още експертът. „Там си е пропаганда на насилие в полза на „Ислямска държава”. Ако нещо стане в България, по-скоро ще стане там, отколкото между нашите турци”, допълни Алексиев.

По думите му джамията в Пазарджик е много различна от традиционните сгради за исляма. Тя е без украшения, само от бетон и липсват традиционните отомански украшения. „Това е уахабитска джамия. Самия Уахаб, родоначалник на уахабизма, наричаше Отоманската империя „Държавата на неверниците”, поясни Алексиев.

На въпрос дали забраната на бурките, която поиска главният прокурор, би породила агресия сред мюсюлманите, Алексиев отговори: „В България турците мюсюлмани са умерени и не се поддават лесно”.

В отговор председателят на мюсюлманското настоятелство в Пазарджик Яшар Мустафа призова Алекс Алексиев да отиде в Пазарджик и да даде по 5000 лв. на жените, за да види дали ще си махнат бурките. Той твърди, че дори баба му през 70-80-те години на миналия век е носила бурка. Според него ако бурките на обществени места бъдат забранени, това ще е дискриминация и тогава жените нямало да излизат от вкъщи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама