Членове на ОЗБГ и журналисти заловиха нелегални имигранти край Малко Търново (видео)

10:12, 04 апр 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членове на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ), заедно с екипа на предаването „Ничия земя“, са хванали нелегални имигранти край Малко Търново, съобщиха от самата организация в писмо, изпратено до медиите. Това се е случило вчера по време на разходка в гората.

„Разхождахме се, журналистите снимаха и ни интервюираха. Обсъждахме в коя посока да се разходим и къде да спрем да хапнем. В гората стояхме няколко часа и се изморихме. Бяхме 11 човека и изведнъж забелязахме група хора да минават. Сториха ни се подозрителни и се запътихме към тях. Те се спряха, когато ни видяха. Оказаха се 23 мигранти от афганистански произход. От тях имаше 18 мъже, 3 жени и 2 деца“, разказват в писмото си членовете на ОЗБГ.

Веднага след това те са подали сигнал в Гранична полиция, но не са успели да обяснят точното си местоположение. Затова се е наложило да придружат мигрантите до близкото село Близнак, откъдето да ги вземат граничните полицаи.

„Без да се легитимират, поискаха документите на всички от ОЗБГ, както и на журналистите. Започнаха да ни задават въпроси какви сме, откъде сме, какво правим тук и т. н. и да проверяват документите ни, а в същото време мигрантите ги оставиха настрана. Нито им поискаха документи, нито ги обискираха за оръжия, нито им обърнаха по-специално внимание. Интересът на граничните полицаи беше изцяло насочен към ОЗБГ и журналистите“, обясняват от ОЗБГ.

Граничните полицаи са провели разговор с техния пряк началник по телефона. Те са разпитвали и журналистите дали имат разрешение за снимане, кой е издал разрешението и т.н. От снимачния екип отговорили, че имат  право свободно да снимат, но единият от полицаите се усъмнил в това и направил заключение, че нямат такова право.

„Зададохме им въпроса дали можем да си тръгнем и казаха, че не може. Зададохме им въпрос дали сме задържани, но отговорът отново беше отрицателен, но въпреки това не можело да си ходим. Зададохме и няколко други въпроса на граничните полицаи, но отговори не получихме. Журналистите също не получиха отговори на въпросите си. Граничните полицаи единствено ни заповядаха да не снимаме“, пише в писмото.

От ОЗБГ посочват още, че полицаите са ги задържали около час, без да им обяснят защо това се е наложило. След това е дошъл камион на Българска армия, в който са натоварили мигрантите.

От организацията добавят, че ще поискат обяснение кой началник е разпоредил заповедта за тяхното задържане, на какво основание, защо мигрантите не са били проверени, защо гранична полиция се е забавила толкова много, както и поради каква причина не са се легитимирали.Също така ще поискат да се образува разследване срещу въпросния началник, както и на всички други високопоставени лица, които имат връзка акцията на гранична полиция спрямо ОЗБГ и журналистите.

„На нас ни е ясно, че момчетата си вършат работата и изпълняват заповеди. Но действията на граничните полицаи ни навеждат на мисълта, че някой техен началник може да е замесен с трафика на мигранти, но това ще бъде установено от специализираните органи. Докато нас ни проверяваха, напълно е възможно друга група мигранти да е преминала необезпокоявана на 100 метра от нас, а може и на километър. Нейното пропускане може да е било неволно, а може и целенасочено да е било. Имало ли е такава група или не, също ще оставим на разследващите да разберат“, пишат още в писмото си от ОЗБГ.

По техните думи, всеки един български гражданин има правото безпрепятствено да се разхожда в държавните гори, а спирането на мигрантите и сигнализирането на гранична полиция е граждански дълг на всеки човек. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама