Пускат поливната вода в Шуменско до две седмици

11:27, 04 апр 16 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Напоителни системи имат готовност да пуснат поливната вода от яз. "Тича" на 15 април. Това обяви управителят на предприятието Христо Иванов на среща със земеделски производители в Областна администрация – Шумен. Той отчете като успешен миналогодишния поливен сезон, а земеделските производите заявиха, че за пръв път нямат сериозни забележки към работата на „Напоителни системи”.

Той допълни, че на 20 април водата вече трябва да е стигнала до стопаните.

Тоя обяви, че цената за услугата остава същата както и миналата година. За гравиточна вода цената е 0,24 лв за кубик, за помпена – 44 стотинки. Гравиточното капково напояване е с тарифа 0,035 лв., а помпеното – 0,07.

Управителят на „Напоителни системи” определи като успешен миналогодишния напоителен сезон. През 2015 година са били сключени 24 договора повече от предходната година, като общо това са 120 договора.

Само 4 пък са некоректните платци, те дължат около 15 000 лв., но вече са започнали процедури по събиране на тези вземания, заяви още управителят.

За 2015 г. поливните площи в Шуменско са били 7239 дка, като за тази година се очаква да има нови 1000 дка според ръководството на „Напоителни системи”.

През изминалата година до стопаните са доставени около 800 000 кубика вода.

Земеделците поставиха въпроса кога ще бъде извършен цялостен ремонт на системата, за да може да се намалят възможностите за аварии.

Христо Николов обясни, че е провел среща със зам.-министъра на земеделието и е получил уверени, че след законови промени ще може да се кандидатства по европейски програми,  с които да се финансират по-сериозни ремонти.

От ръководството на „Напоителни  системи” заявиха, че към момента екипите им са локализирали проблемните места и работят по тях. Те ще са в постоянна готовност да реагират и при аварии.

Цялостен ремонт обаче не може да се направи към момента, заради липса на средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама