Представиха новия шеф на Зоологическата градина в Пловдив

11:59, 04 апр 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на новото ОП "Зоопарк" в Пловдив - Минко Михайлов, бе официално представен днес в Община Пловдив.

Новият шеф на Зоологическата градина, която все още е в строеж, е на 43 години, завършил е "Екология" в ПУ "Паисий Хилендарски". Има 18 години стаж като биолог в системата на Министерството на околната среда и водите - в регионалната инспекция и в Изпълнителната агенция по околна среда в София. Той е роден в Пловдив, не членува в политическа партия.

"С огромно удоволствие приех предизвикателството да поема Зоологическата градина в Пловдив, защото имаме уникалния шанс тази някогашна емблема на града да бъде възстановена", сподели Михайлов. Той припомни, че в новия зоопарк са фиксирани 22 местообитания за животни. В Пловдив ще има младо семейство мечки, 2 камили, бизони, чакали, лисици, вълци, камерунски кози, фазани, водоплаващи птици, елени, няколко вида маймуни. "Ще се опитаме да вкараме екзотични животни, но жираф няма да има, както и лъв и тигър", каза още Михайлов.

Местообитанията ще отговарят на всички европейски изисквания, за разлика от стария зоокът, който бе затворен, защото животните бяха на съвсем малка площ. "Много е важно животните, когато се докарат тук, да се адаптират, да свикнат с миризмите, звуците и всички особености на заобикалящата ги среда. За 18 хабитата ще осигурим животни от България. Останалите 4 са за "вносни" - розово фламинго, азиатски видри, сервал (хищник от семейство котки), оцелот", поясни Михайлов.

Очаква се различните видове да бъдат докарани от стопанства и зоопаркове в цялата страна, останали са малко животни и от предишния зоокът, които ще бъдат транспортирани от Ловеч, Стара Загора и София, където в момента се намират.

След приключване на строителството, което се очаква до два месеца, Зоологическата градина трябва да се лицензира и след това ще бъдат докарани животните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама