Съдът в Шумен отказа лично оръжие на адвокат

12:22, 04 апр 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Шумен отказа лично оръжие на адвокат, защото през последните години, в които ползвал пистолет, липсвали данни за подавани от него сигнали за посегателства срещу личността и имуществото му, пише в. "24 часа".

35-годишният адвокат Й. К. Т. имал разрешение да носи пистолет "Валтер", модел "Р22" калибър 22 LR от 2007 г., но директорът на шуменската полиция отказал миналия ноември да поднови разрешителното му.

Младият мъж от 2007 г. до настоящия момент е имал разрешение за придобиване и носене на огнестрелно оръжие. През това време не е имал никакви нарушения, пише в жалбата си до съда адвокатът.

На 20 ноември 2014 г. той получил поредното си едногодишно разрешение да носи своя 22-калибров "Валтер" със срок на валидност до 21 декември 2015 г. включително. Малко преди това подал молба до шефа на шуменското полицейско управление за подновяване на разрешителното. Получил обаче отказ, който се потвърдил и от директора на полицията в Шумен.

Тогава подал жалба до Шуменския административен съд, с което оспорил отказа.

Сред мотивите си мъжът посочил, че от 8 години носи оръжие и никога не е нарушавал закона, освен това работи като адвокат и практикува наказателни дела, "което предопределя необходимостта от носенето на огнестрелно оръжие".

Адвокатът отбелязал и че е доверено лице и помощник, боравещ с финансови средства със значителни размери на баща си, който също е адвокат и земеделски производител, арендатор на 12 дка земя. Баща му е бивш полицейски служител и ексшеф на служба "Полиция" в града. Като пълномощник на шуменско дружество младият юрист се разпореждал и с банковите сметки на фирмата.

Основният мотив на магистратите да отхвърлят жалбата му е липсата на данни в деловодната система на РУ на МВР-Шумен за подавани от него сигнали за посегателства срещу личността и имуществото му.

"Съгласно цитираната норма не се издава разрешение за придобиване на оръжие на лице, което няма основателна причина – самоотбрана, ловни цели, спортни цели, културни цели, колекциониране, която по несъмнен начин обосновава издаването на разрешение", пише в мотивите си съдът.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама