Студентки мериха кръвното на пенсионери в Шумен

12:28, 04 апр 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бъдещи медицински сестри и акушерки от филиала на Медицинския университет в Шумен мериха кръвното налягане на пенсионери от клуба на ул. „Янко Сакъзов” в града. Акцията, която стартира днес е организирана от Българо-турската търговско индустриална камара в Шумен и филиала на университета.

Двайсетината посетители на пенсионерския клуб в центъра на Шумен с готовност навиваха ръкави, за да могат момичетата в бели униформи да им премерят кръвното.

Мъжете прекъснаха играта на табла и карти, поговориха си със студентките и се снимаха с тях за спомен. Уредите отчетоха  кръвно като на „космонавти” в нормалните за възрастта граници от 140 на 70-80,  коментираха преподавателките на бъдещите сестри и акушерки.

„Целта е в тази трудна здравна реформа да помагаме на възрастните хора. Възобновяваме една забравена социална услуга, намерихме добър партньор в лицето на филиала на Медицинския университет в Шумен”, каза изпълнителният директор на камарата Венцислав Венков.

Той допълни, че от есента в инициативата ще се включи и Шуменският университет, студентки от специалността „Социална педагогика” ще посещават пенсионерските клубове, ще си общуват с хората, ще им купуват лекарства и храна от магазините.  

Според  директорката на филиала на Медицинския университет проф. Соня Тончева идеята е освен да се измерва кръвното, да се пребори и социалната изолация на възрастните хора. Тя уточни, че първокурсничките ще посещават по график шест пенсионерски клуба през седмицата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама