Пловдив ще е домакин на Националната среща на музеите

13:07, 04 апр 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пръв път Пловдив ще посрещне Националната среща на музеите в България. Форумът е пети поред и ще се проведе през юни, а Градът под тепетата дебютира като домакин, уточни заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева.

Изборът не е случаен - свързан е с избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година, и целта е да се представи концепцията пред всички музеи и галерии в страната за привличане на партньорства.

Над 110 представители на музеи от цялата страна се очаква да пристигнат в Пловдив за форума.

Темата е "Музеите и устойчивото развитие". По традиция срещата има подтеми, които се определят от Министерството на културата. Тази година за пръв път се включва темата "Ролята на музеите в опазване на биоразнообразието". Другите тема са "Дарителите в българските музеи", "Археология и иманярство - спасените реликви", и "Личност и време - чужденци, работили за България".

С над 10 процента са нараснали приходите в музеите в Пловдив от началото на 2016-а в сравнение със същия период на миналата година. Рекордьор е Природонаучният музей, който за първото тримесечие отчита приходи от билети 48 560 лева. На второ място е ОИ "Старинен Пловдив", където приходите са 33 200 лв., което е с 15 процента повече, следват Етнографският музей, Градската художествена галерия и Историческият музей, съответно с 10 процента повече приходи в сравнение с първото тримесечие на 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама