Районният съд потвърди санкция от 20 000 лева, наложена на енергоразпредлително дружество

14:18, 04 апр 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд е потвърдил санкция от 20 000 лева, наложена на „Енерго Про Мрежи“ АД-Варна от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (сега Комисия за енергийно и водно регулиране).

Това е станало в резултат на одит, извършен през 2014 г., при който е установено, че в началото на 2013 г. клиент от Русе поискал да му бъдат възстановени щети за повреден електроуред, вследствие на прекъсване на електрозахранването на 29 декември 2012 г.

Според нормативната уредба, в 24-часов срок трябвало да бъде изпратен служител на дружеството, за да състави констативен протокол. Такъв обаче се явил в дома на клиента едва на петия ден, пише в решението на съда.

Проверяващите преценили, че е допуснато нарушение на текст от Общине условия към издадената от ДКЕВР лицензия, т.е. на самата лицензия, тъй като те са неразделна част от нея.

Това станало причина на „Енерго Про Мрежи“ АД-Варна да бъде съставен акт, в резултат на който по-късно било издадено и наказателно постановление. С него е наложена минималната към онзи момент имуществена санкция от 20 000 лева (към днешна дата, след изменение на Закона за енергетиката, при подобни нарушения, вече е предвидено тя да е 200 000 лева, а максималната 1 000 000 лв.).

От дружеството оспорили наказанието, но съдът сметнал, че то е правилно наложено.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Административния съд в Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама