Все повече туристи посещават Пловдив

14:58, 04 апр 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С над 40 процента са нараснали реализираните нощувки в Пловдив през януари 2016-а в сравнение със същия месец на 2015-а, съобщи заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева.

Скок с над 144 процента бележат приходите от нощувки на чужденци, а с над 107 процента повече са нощувките на българи. Част от тези приходи са свързани с пребиваването на 9080 представители на НАТО в Пловдив, които са нощували в "Новотел Пловдив".

"Всичко това дава отражение и върху събрания туристически данък. Отчитаме с 10 процента повече внесен налог през януари спрямо същия месец на миналата година", уточни Гешева. През февруари пък събраният данък е със 17 процента повече.

От началото на годината общо 79 хиляди лева са влезли в общинския бюджет от туристически данък.

В момента тече организацията на Осмата международна среща за туризъм, съобщи още заместник-кметът. Тази година форумът ще се проведе от 20 до 23 април. "Традицията започна през 2012 г., като с всяко следващо издание се увеличава броят на участниците, които искат да направят своите В2В срещи или да участват в презентирането на града", поясни Гешева.

Всяка година Община Пловдив представя на туроператорите новите си туристически атракции, за да може те да бъдат включени в туристическите пакети за настоящия и следващия сезон. Сега като нова атракция ще бъде представена Зоологическата градина, която предстои да отвори врати това лято.

Към момента за участие са се записали представители на 16 страни - Австрия, България, Германия, Турция, Косово, Япония, Гърция, Румъния, Словакия, Италия, Македония, Малта, Англия, Марково, Сърбия и Дубай. За пръв път ще участват туроператори от Швеция, Япония и Косово.

Церемонията по официалното откриване на форума ще е на 21 април. Домакин на събитието ще е парк-хотел "Пловдив".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама