Кунева за бурките в училище: Законите трябва да се спазват

15:49, 04 апр 16 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имаме наредба за външния вид на учениците, който трябва да е приличен и да не излиза от това, което предполага закона. Знаете, че ние имаме светско образование и такава манифестация на религиозни вярвания не се предвижда. Така вицепремиерът Меглена Кунева отговори на въпрос на София Topnovini.bg за това няма ли идеята за забрана на бурките в училищата да повиши напрежението в обществото и да привлече вниманието към България в ситуацията на сложна международна обстановка.

Аз стриктно изпълнявам законите и настоявам всички да ги изпълняват, коментира Кунева и допълни, че когато всички имаме едно и също разбиране за спазване на законите, това по най-добрия начин гарантира правата на всеки български гражданин.

Преди дни вицепремиерът се съгласи с главния прокурор Сотир Цацаров, че бурките трябва да бъдат забранени в училищата. Тя обаче не каза дали е съгласна с другата част от изявлението на Цацаров, в което той говори за забрана и на обществени места. Думите им бяха последвани от реакция на мюсюлманите от Пазарджик, които казаха, че ако на жените им бъде забранено да носят бурки, ще започнат протести.

Председателят на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик Яшар Мустафа заяви пред бТВ, че на мюсюлманите не им остава друго, освен да се примирят, ако забраната бъде въведена и че законите трябва да се спазват.

„Ние трябва да направим една много внимателна преценка между сигурността и това , което сме свикнали да смятаме, че се полага като демократични достижения“, каза още вицепремиерът.

Тя беше категорична, че проблем в случая няма, защото в България бурката никога не е била традиционен атрибут на мюсюлманската религия.

Вицепремиерът говори пред медиите преди публична дискусия на тема „Антикорупционни политики и законодателство“ в Университета за национално и световно стопанство. Тя запозна студентите с нуждата от борба с корупцията и антикорупционния закон, който предстои да се гласува в парламента.

За антикорупционния закон, който миналата седмица беше приет от Министерския съвет, Кунева заяви, че е получил повсеместно одобрение както от ЕК и ГРЕКО, така и от обществото и неправителствените организации.

За критичното становището на Върховния касационен съд (ВКС) вицепремиерът каза, че вероятно те са „чели по-стар вариант“. Вицепремиерът обясни, че е поканила председателят на ВКС Лозан Панов на среща, за да поговорят за закона. Днес пък тя ще се среща с председателя на Инспектората към ВСС Теодора Точкова.

„Ясно е, че нещата, които те препращат към нас като неотговорени, всъщност са отговорени в закона“, допълни Меглена Кунева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама