Частните болници протестират по час на ден

16:07, 04 апр 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Частни болници в страната започнаха протестни действия пред сградите си за час на ден – от 12:00 до 13:00 часа срещу водената здравна политика. Инициатор на протестите е Националното сдружение на частните болници (НСЧБ).

Медиците настояват да бъде отменен служебният рамков договор и да не се закриват лечебни заведения чрез Националната здравна каса. Личните лекари преустановиха вече своите протестни действия, но остават в готовност за нови, ако диалогът със здравното министерство и касата се провали.

Екип на София Topnovini.bg провери дали две от частните болници в столицата протестират - „Софиямед“ и „Токуда“. И при двете нямаше излезли лекари на протест в интервала между 12 и 13 часа.

Председателят на сдружението д-р Николай Болтаджиев обясни пред София Topnovini.bg, че „Софиямед“ не са част от НСЧБ, но са били призовани да се включат към протестните действия. За „Токуда“ той каза, че „като голяма болница много бавно реагира“, но по негова информация лекарите там са протестирали символично.

Съюзът на частните болници ще се включи в националния протест „Истинска реформа за истинска медицина“ на 6 април пред Министерски съвет, в който ще участват и държавни, и университетски болници, каза Болтаджиев.

Той уточни, че Националният рамков договор 2016, срещу който протестират, всъщност не е рамков договор, а е служебен нормативен акт, който е наложен въпреки волята на лекарите. По неговите думи административното налагане на рамков договор е чиста диктатура, тъй като той не е подписан от членовете на лекарския съюз. Лекарите с единодушие са заявили, че няма да подпишат рамков договор, защото нормативната база, предложена в него, е незаконна, обясни той.

„Както ние, така и целият лекарски съюз искаме да важи рамковият договор от 2015 г. до сключването на нов през 2017 г. Искаме да се спазва закона, но се оказа, че кашата е пълна и има беззаконие отвсякъде“, каза Болтаджиев. По неговите думи това е проблемът, който е накарал лекарите да протестират.

Законното положение е да се работи по старите правила до подписването на нов рамков договор, допълни той, като цитира параграф 44 от Закона за здравното осигуряване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама