Китайци искат да изградят нов икономически град до Пловдив

16:36, 04 апр 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Китайски инвеститори желаят да изградят нов икономически град близо до Пловдив, съобщиха от Община Пловдив.

Проектът е пилотен както за България, така и за цяла Европа. Изграждането му е основано на новата концепция на китайското правителство "Един път, един пояс" (One road, one belt) за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната.

Намеренията на инвеститорите от побратимения китайския град Шенджен станаха ясни днес след среща на зам.-кмета по "Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците" за Розалин Петков, президента на департамент "Китай" в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Чангцинг Джанг, председателя на холдинг "Портър Сити" Чен Зонгжан, вицепрезидента Тян Ксиянг, създателя на "Тракия икономическа зона" и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД - дивелъпър инж. Пламен Панчев и съветника на министъра на икономиката Божидар Лукарски - Валентина Александрова.

Делегатите са избрали България и най-вече Пловдив след предварителни проучвания на добре развития инвестиционен климат и след подкрепата на китайското правителство. В конкретния случай се предвижда китайски фирми и фирми от региона да извършват обмен по отношение на бизнес, логистика и изложбени площи. Идеята е чрез предоставяне на услуги да се осъществи мост между китайския и европейския бизнес .

След посещението си в някои от местата в "Тракия икономическа зона", представителите на китайския холдинг определиха Пловдив като добро място за развитие и обмен на икономика и култура. Те заявиха, че на база платформата за обмен "Един път, един пояс" могат да участват фирми от Русия, Китай, Северна Африка, Близкия Изток и разбира се Европа. По този начин ще се осигури директен достъп на български фирми до пазарите на тези страни и обратно. Така регион Пловдив ще се превърне в дистрибуционен център за физическото придвижване на стоки към Европа и Близкия Изток.

Чен Зонгжан сподели, че се надява за 3 години проектът да бъде реализиран и да получат пълното съдействие на Община Пловдив, както и на българската държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама