Синдикатите искат оставката на Лукарски заради „София-БТ“ и среща с премиера

17:09, 04 апр 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат оставката на икономическия министър Божидар Лукарски заради бездействие и медийните му изяви около сагата със „София-БТ“, става ясно от съвместно съобщение на двата профсъюза до медиите.

Софийската фабрика на „Булгартабак“ обяви, че спира работа през март. От там обясниха, че медийни публикации за контрабанда на цигари в Турция, които се появиха включително и в турски медии, са накърнили позициите им за износ в Близкия Изток. Синдикатите организира и протести на работещите в „София-БТ“, след като близо 400 души остават без работа. Междувременно ДПС депутатът Делян Пеевски официално се раздели с дела си в холдинга.

Синдикатите критикуват Лукарски за думите, че фабриката няма изцяло да прекрати работа, защшото от 303 предложения за прекратяване на трудовите правоотношения 263-ма са приели.

Синдикалните структури НСТ към КНСБ и НСТП към КТ „Подкрепа”  са категорични, че от кабинета на министър-председателя през месец август 2015 г. са му препратили кореспонденцията между „Булгартабак-Холдинг” АД и Адвокат Даниел Пенков писмо за намерение за изкупуване на продукцията на „Булгартабак-Холдинг” АД с искане за съдействие за разрешаване на търговско-икиномически договорености между цигарения холдинг и дружество Ronahiya Shavi Company с представител адвокат Даниел Пенков, по което той не е взел отношение, макар да е длъжен.

Браншовите синдикални структури считат, че бездействието на министър Лукарски е допринесло за създалата се ситуация в „София- БТ” АД - а именно заповед №1020-4100-294/ 21.03.2016 г. на изпълнителния директор Владимир Гечев Жеков от 21.03-2016 г.: „СПИРАМ дейността в дружеството, считано от 1.04.2016 г. за неопределено време”, което автоматично довежда до масово уволнение - ликвидация на 420 трайни работни места.

Те са написали и писмо до премиера Бойко Борисов, в което искат среща с него. Те смятат, че трябва да се намери начин да се изпълни условието от приватизационния договор от 2011 г., според което купувачът се задължава 10 години да запази предмета на дейност на дружеството.

Към настоящия момент мениджърският екип, ръководещ дружеството, все още не е предоставил изисканата от нашите синдикални представители информация, съгласно Кодекса на труда и българското законодателство, относно причините, водещи до започващите от днес масови съкращения в Холдинга, пишат още те.

Според профсъюзите наличието на няколко оферти от различни дружества за изкупуване на годишния обем на производството на цигари на „София-БТ“ ясно показва, че могат да се намерят варианти, чрез които да бъде постигнато решение за запазване на производствената дейност на предприятието  и на над 400-те работни места в него.  „Още повече, че то е структуроопределящо дружество, което внася в Републиканския Бюджет над 320 000 000 лева годишно!“, допълват синдикатите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама