Над 20 000 дка гора ще бъдат залесени тази година

17:46, 04 апр 16 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С емблематичната песен „Хубава си моя горо“, изпълнена от именитата българска народна певица Валя Балканска, в Стара Загора днес дадоха началото на проявите, включени в националната Седмица на гората 2016.

„За 2016-та година са предвидени рекордни инвестиции за залесяване. През миналата година е било най-високото залесяване за последните 4 години, откакто са създадени горските предприятия, а тази година то ще бъде с 28% отгоре, като само в държавните гори са предвидени за залесяване над 20 000 декара“, каза зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов.

 „Обемът на сечта през 2015 година, спрямо 2014-та е 112%. Отсекли сме около 500 000 кубически метра повече. За сметка на това приходите са увеличени с 400%. Това показва, че мерките, които взе правителството и парламента със законодателни промени и с наредби за ограничаване на безконтролното отсичане и незаконните практики, дават резултат”, допълни зам.-министър Костов.  Той подчерта, че политиката на министерството е всички гори в България да бъдат управлявани и стопанисвани компетентно и професионално от лесовъдите, така че да задоволяват всички потребности и едновременно с това да пазят природата и да осигуряват всички функции и услуги, които получаваме от нашите горски ресурси.

С „Добре дошли в един от най-зелените градове!“, от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, гостите и участниците в официалното откриване приветства зам.-кметът Йордан Николов. Присъстваха още изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев, зам.-изпълнителният директор инж. Красимир Каменов, народни представители, председателят на Общинския съвет Емил Христов и заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, кметът на град Сливен Стефан Радев, представители на Съюза на лесовъдите, на Регионалните дирекции на горите, на държавните ловни и горски стопанства. Те се включиха и в засаждането на 10 кедърчета на централната алея в парк „Пети октомври“.

В присъствието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, в петък от 10,30 часа ще започне залесяването на 10 дка терен в парк „Борова гора“. То е продължение на започналото миналата година залесяване върху освободените от незаконното строителство площи в периферията на Аязмото.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама