Даниел Кадик: 10% плосък данък е приемлив, въпросът е как се харчат тези пари

17:56, 04 апр 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
10% плосък данък не е лошо като ставка, но въпросът е как се харчат тези пари, а това изисква сериозна отчетност от държавата. България, въпреки всичките си проблеми, има сравнителното предимство с този нисък плосък данък, с който спокойно може да привлече инвеститори от Европа. Това мнение изрази пред студенти и икономисти в Софийския университет директорът за Югоизточна Европа на Фондация „Фридрих Науман“ Даниел Кадик. Той се включи в дискусия за „Смъртта и данъците“ в рамките на конференция за свободния пазар в Европа.

За смъртта и данъците Кадик посочи, че вървят ръка за ръка тъй като са неизбежни. „Данъците се възприемат като социален коректив от тези, които ги събират. Те целят да демонстрират, че обществото се носи от онези, които могат да го носят на гърба си“, каза още експертът и допълни, че данъците са неизбежни, защото със закупуването на всяка една стока в магазина ние плащаме ДДС на държавата.

Според Кадик държавите „възприемат гражданите и фирмите като банкомати, от които могат да се теглят пари". Той посочи, че големият проблем на икономиката в Европа е, че данъците не се прилагат еднакво за всички. „Трябва да са валидни еднакво за всички иначе са пълен боклук“, обоснова се той.

Експертът даде пример с Лихтенщайн, където данъкът на всеки човек се изчислява с „уговорки“. Така за някои е по-нисък, а за други неимоверно висок. В Германия пък плоският данък е 45% за всички.

„Може би би било най-добре да има една средна ставка от 25% в цяла Европа. Добре за едни, но лошо за други. За България би било много зле, но за Германия – не“, посочи още Кадик.

По думите му имало и друг прочит на съчетанието „смърт и данъци“ - „да убиеш с данъци“. Яркият пример бил от България, която през 2013 година забави изплащането на ДДС на големите фирми.

„Държавата знаеше за кого са тези пари, но ги изхарчи и трябваше да вземе нов дълг, за да ги възстанови. Докато това стана обаче, много от тях фалираха“, каза той и допълни, че тогава се е видяло кои са фирмите, приближени до правителството, тъй като те първи са получили парите си.

Даниел Кадик представи и първото издание на „Черната книга на правителственото разхищение в България“, която събира журналистически разследвания за различни скандални държавни поръчки. Книгата излезе в края на 2015 година. „Това е книга за пропилените данъкоплатски пари в България, която събира безумни случаи на харчене на парите, събрани от хората“, обясни Кадик.

Очаква се втората порция от скандални разкрития за харчовете на правителството да излезе в края на тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама