И Сарафов отрече за политически чадър над шефа на ДАИ

20:09, 04 апр 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов също отрече за политически чадър над арестувания шеф на ДАИ Цветелин Цветанов. Това заяви самият той в ефира на БНТ. 

Обвиненията за политически чадър дойдоха от независимия депутат Георги Кадиев, който заяви, че че Цветанов е предложен от председателя на парламента Цецка Цачева. Според Кадиев шефът на ДАИ е бил съветник и на депутат, избран от Плевен. Цецка Цачева обаче категорично отрече тези твърдения и дори го заплаши със съд. 

"Изненадва ме всеобхватността на тази организирана престъпна група, защото са обхванали всички сфери на ДАИ. Имаме данни за подменени 20 изпитни протокола, основно за професионални квалификации и превозване на опасни и взривни вещества. Още в петък бе изпратено писмо до министъра на транспорта за 20-те манипулирани протокола, за които имаме доказателства", обясни Сарафов.

Той уточни, че там вече са предприети действия по анулиране на изпитите, а след това КАТ ще може да анулира тези книжки. Според него няма как КАТ на улицата да проверява книжките. 

Сарафов бе попитан и дали е вярно, че шофьорът на Цветелин Цветанов е подал първия сигнал. Той обаче отговори, че няма да каже кой е дал сигнала. Зам.-главният прокурор припомни, че обвиняеми и задържани са и регионалните директори на Плевен и Габрово. 

Той посочи за данък "Спокойствие", че е осигуряван чрез административен натиск върху превозваческите фирми. "Имаме доказателства и за тази дейност", добави Сарафов. По думите му, групата е работила от февруари месец 2015 година.  

За забраната жените да носят бурки на обществени места, Сарафов заяви, че България била една от първите страни, която установила проповядване на радикален ислям и даде за пример образуваното дело в Пазарджик. "Работим не от вчера и то доста добре в тази насока", заяви той. 

Запитан дали трябва да се промени Наказателния кодекс, Сарафов коментира, че от прокуратурата работят по въвеждането на антитерористичния закон. "Не бих се наел с конкретно становище за бурките. Когато се извърши терористично престъпление от терорист с бурка, той не може да бъде разпознат", даде пример зам.-главният прокурор. 

За мониторинга върху прокуратурата Сарафов посочи, че ако външни експерти дойдат, ще им окажат съдействие. Според него не било нужно да има външни експерти, защото било трудно те да дадат анализ на работата. 

По темата с досиетата "Панама", зам.-главният прокурор заяви, че все още това му се струва като жълта новина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама