Стартира подписка за изграждане на сграда на Пловдивската опера (снимки и видео)

21:02, 04 апр 16 / Култура 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подписка в подкрепа на създаването на самостоятелна сграда на Пловдивската опера ще започне от утре в Града под тепетата, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg .

Инициативен комитет за учреждение на "Дом за Пловдивската опера" с председател д-р Мариана Чолакова бе избран единодушно тази вечер в зала "Съединение" на Историческия музей в Пловдив. Негови членове още са Любозар Фратев, доц. д-р инж. Никола Добрев, арх. Илко Николов и Георги Стоев. От три седмици обществениците работят върху инициативата, като вече има предложения за места и функционални схеми.

В препълнената зала "Съединение" стана ясно, че Пловдив е единственият голям град в България, който няма сграда за Операта и че това не е присъщо за Културна столица. "Редица градове в световен мащаб са станали известни точно заради сградите на своите опери, например Сидни", коментира Илко Николов.

Подписката ще продължи два месеца, след което ще бъде проведено обществено обсъждане за предложения за "Дом за Пловдивската опера". Пловдивчани могат да се включат в инициативата в Дома на културата "Борис Христов", Икономическа библиотека и Билетната каса пред Общината. Допълнителни места, на които могат да се подпишат гражданите ще станат ясни в най-кратки срокове, съобщиха от инициативния комитет.

Всички, които подкрепят каузата смятат, че липсата на самостоятелна сграда, собствена или не, не позволява на Операта да планира и създаде един по-богат репертоар, да сключва договори за съвместна дейност с европейски културни и финансиращи институции и да планира своята програма години напред – нещо, което би дало възможност и на туроператорите дългосрочно да планират и изготвят своите туристически продукти в сферата на културния туризъм и в крайна сметка ще допринесе за развитието града ни като цяло.

В момента Държавна опера - Пловдив представя своите спектакли в обновения Дом на културата "Борис Христов", който е тесен и сега, за да побере всички културни прояви на пловдивски и гостуващи състави на сцената, която не е проектирана за мащабни музикални концерти и представления.

"Пловдивската опера е културна институция, която се ползва с любовта на пловдивчани, гарантира устойчив духовен климат на града и е един от важните поборници срещу агресивната субкултура. През 2010 г. с подписка на 22 хил. пловдивски граждани тя бе защитена от закриване. Операта се отблагодарява на защитниците си с богат репертоар", съобщи Любозар Фратев. За 2015 г. са представени 8 оперни премиери, 9 симфонични програми, програми за деца, участия в престижни фестивали, гастроли в страната и чужбина. Над 60 хил. са зрителите на оперните спектакли и концерти за изминалата година. Приходите за 2015 г. са се увеличили с 284% в сравнение с 2012 г.

Гражданската енергия може да бъде събрана не само, за да спечелим титлата Европейска столица на културата 2019, а за да можем да оставим трайна следа в културния живот на Пловдив, подчерта Мариана Чолакова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама