Красен Станчев: Досиетата "Панама“ не са удар, а конкуренция между фирми

21:35, 04 апр 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Досиетата "Панама“ не могат да се считат за удар срещу някого. На мен ми се струва, че става дума за конкуренция между фирми, които се занимават с регистриране на компании и индивидуални сметки в юрисдикции с ниски данъци. И тогава, когато дадена компания реши да смени полето на дейност. Вероятно точно това става и с панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека". Тя продава базите данни. Това коментира в интервю за София Topnovini.bg икономистът Красен Станчев за скандала с така наречените досиета "Панама“, благодарение на които стана ясно, че 140 световноизвестни личности участват в тайни офшорни компании, което бе разгласено от глобално разследване на екип от Международния консорциум на разследващи журналисти. В документите попадат и поне 150 българи и фирми.

Според него няма нищо учудващо и във факта, че висши държавни служители и хора на изборна длъжност от бивши и настоящи правителства на различни страни по света участват в подобни начинания. Причината за това, по думите му е, че имат повече възможности да правят това.

„Последното, което може да се направи оттук нататък е избирателите да си направят извод за онези партии и политически деятели, които са вършили такива неща и да се опитат да ограничат възможностите да се прави същото“, подчерта икономистът.

Последиците за България биха били такива, каквито и във всички останали страни. Според Станчев избирателите в България ще трябва да си направят изводи за тези, които са участвали в подобни деяния.

„Хората участват с такива мотиви, каквито имат. Някои имат искрени мотиви, други пазарни. Не виждам нещо сложно в цялата тази работа. Няма някаква конспирация. Има голяма заблуда в журналистическата гилдия, че за всичко са виновни юрисдикциите с ниски данъци“, категоричен бе икономистът.

Той уточни, че това не е така и причината е, че политическият естаблишмънт във всяка една страна за последните 60 години има интерес от непрекъснато увеличаване на правителствените разходи, което води до увеличаване на дdнъците, а това пък води до желание на хората да си изнесат парите от тези юрисдикции. Не са виновни офшорните зони, но журналистите смятат, че именно те са виновните, коментира Красен Станчев.

Цялото интервю може да прочетете ТУК!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама