Проектът на стратегията за киберсигурността е готов

13:38, 12 апр 16 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът на Националната стратегия за киберсигурност до 2020 г. е готов. Той е предложен от Съвета по сигурността към правителството дни преди да се проведе Консултативен съвет за национална сигурност към президента, съобщава БНР.

Стратегията посочва, че основната заплаха пред България е повишаващата се дигитална зависимост, както и осигутяването на сигурност на пренесените в кибер пространството на държавните функции и основни дейности на обществото и бизнеса.

Документът предвижда Народното събрание да осигурява приемането на нормативните актове, свързани с киберсигурността. То ще осъществява и парламентарен контрол по състоянието й.

Президентът в качеството му на върховен главнокомандващ ще получава цялостна информация за състоянието и развитието на националната система за киберсигурност и устойчивост. При въвеждане на извънредно положение, военно положение или положение на война, ще ръководи дейностите по осигуряване на киберустойчивост на държавното и военното управление.

Правителството пък ще определя политиката по киберсигурност и развитието на киберустойчивост. Ще се създаде и Съвет за киберустойчивост към министъра на вътрешните работи. Непрекъснат мониторинг на киберкартината в държавата и осигуряване на координирана реакция ще бъде осъществяван в Националния ситуационен център. Специални екипи създадени от службите за сигурност пък ще разследват киберпрестъпления. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама