На #СтигаВечеСвинщини: "Нова" предложи на Чавдар Николов нов договор и пълна свобода (снимки)

12:57, 15 апр 16 25 740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова телевизия е предложила на карикатуриста Чавдар Николов нов договор с по-изгодни условия и с гаранция за пълна свобода в работата му. За това съобщи самият Николов по време на протеста в негова защита #СтигаВечеСвинщини в центъра на София, предаде репортер на София Topnovini.bg. Той обаче не уточни дали ще приеме предложението. 

Десетки журналисти и популярни лица се събраха в градинката "Кристал" в подкрепа на свободата на словото, след като творбите на Николов бяха свалени от сайтовете на телевизията на Vbox7 след карикатура, осмиваща премиера.От телевизията обявиха, че отстраняването е заради ниска гледаемост, а Борисов видя заговор срещу себе си и обяви, че няма общо със случилото се.

"Когато говорим за свински опашки, ще се обърна към премиера Бойко Борисов. Той трябва да възстанови състоянието си на премиер на тази страна, за да не продължаваме ние да се разправяме по улиците и по границите. Той повече не бива да поощрява ловците на българската журналистика със свински опашки в ръцете. Не бива да поощрява такива като Динко Пеевски, като събирателен образ на ловците на българската журналистика", категоричен бе Николов.

Той благодари на колегите си от телевизията, които са го подкрепили и обяви, че не може да каже кой стои зад свалянето на неговите карикатури. От "Нова" пък многократно му се извинили.

„Дидиде Щосел пое цялата вина и каза, че той е спрял карикатурите и той не е отчел какво ще се случи след това. Това, което се случи беше огромна изненада за мен, а след тази подкрепа, която виждам, съм очарован от нея“, каза още карикатуристът.

Той заяви, че оттук нататък ще трябва „ръководещите медии, собствениците на медии, млади или стари, тънки или дебели да се променят, като преглътнат тази свобода - и нашата, и тяхната, за да не ни засяда на гърлото“. Чавдар Николов подчерта, че „медиите трябва да подвият опашките си или т.нар. политкомисари на властта“, които да освободят постовете си.

„Когато Бойко Борисов влезе в ролята си на премиер, ще направи такова CV, че когато не е вече премиер може да стане истински карикатурист, ако го влече. Няма причина, която да промени визията ми за премиера, както и неговото мнение за нас карикатуристите“, отсече още Николов.

В градинката на „Кристал“ дойдоха десетки известни лица. Сред тях бяха колегите на Николов карикатуристите Христо Комарницки, Иван Кутузов - Кути, депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов и независимият му колега Георги Кадиев, общинските съветници Марта Георгиева и Иван Велков, бившата съпруга на Волен Сидеров – Капка Георгиева и синът ѝ Димитър Стоянов, главният редактор на в. „Стършел“ Михаил Вешим, журналистът Велислава Дърева, бившият министър на отбраната Николай Цонев, журналистът Тони Николов.

Христо Комарницки, карикатурист:



„Въпросът отново е #КОЙ и как. Не сме много наясно. Само знаем, че пак има някакво задкулисие. Това, което се случи, е едно посегателство върху свободата на изразяване и върху творчеството на един колега. Боли много, то е като да посегнат на детето ти. Лошото е, че непрекъснато има такива опити да се се наложи цезура – индиректни, чрез внушения, чрез подмятания, но не трябва да се поддаваме.“

Тони Николов, журналист:



 

„Случи се това, което се е случвало многократно с карикатурата. Рефлексът, който виждам сега, е рефлексът на автоцензурата, който съществува все още. От 5-6 години колегите в медиите знаят много добре, че цензурата и автоцензурата не са някакви плашила, стърчали по дуварите някога. Редакционната линия вече се е превърнала в едно желязно правило. Знам и за по-тежки случаи от този. Говори се за това, че ако ти откажеш да подпишеш статия, някой друг ще я подпише едва ли не от твое име. Да не говорим, че има няколко големи национални всекидневника, за които се знае, че отива главният редактор сутринта и казва, че 3,4 и 5 страница вече са готови и запълнени отвън“.

Гроздан Караджов, депутат:



„Който и де е поръчал това да има цензура, а цензурата е най-тежкият политически грях, е в тежко грехопадение. Този човек е нарушил изконното право на свободата на изразяването. Този случай ми напомня как на времето се горяха книгите на Радой Ралин. Горенето на слово в днешно време е същото изкривяване на политиката, както едно време. Ако допуснем това да стане, се връщаме в социалистическа държава“.

Марта Георгиева, общински съветник:



 

„Самото общество трябва да се противопостави на всякакви опити за цензура и за това, което се нарича институционализирано престъпление. Не може хората, които олицетворяват държавната власт, да подкрепят престъпление и то от най-обществено опасен характер“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама