Проблемите на незрящите хора дискутираха на среща в Разград

18:05, 15 апр 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблемите на хората със зрителни увреждания и решенията за преодоляване на тяхната социална изолация дискутираха на среща днес в Разград, съобщиха от областната администрация. 

Информационното събитие бе по проект “Има ни и можем” с бенефициент Сдружение „Светлина и за нас”. Проектът е финансиран  в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 година.

Участие в събитието взеха представители на отговорни институции по проблема, сред които и Светлин Симеонов – представител на Областна администрация Разград и на целевата група по проекта – незрящите хора.

Сдружение „Светлина и за нас” е неправителствена организация от Търговище, работеща за създаване на условия за социална интеграция, стимулиране активността и подобряване качеството на живот на хората със зрителни увреждания.

Проектът, който изпълнява Сдружението е със срок на реализация от  01 юни 2015 до кроя на април т. г. Целта му е да окаже активно въздействие върху негативните обществени нагласи на недоверие към възможностите на хората със зрителни проблеми. Надсловът на проекта е „Всеки човек има някакъв талант, дарба, способности, възможности и всеки може да бъде полезен на себе си и на обществото”.

В рамките на проекта вече е създаден Център за трудово посредничество и асистиране на хора със зрителни увреждания в Разград и са издадени два наръчника: „Да започнем бизнес” – за успешна трудова реализация за хора със зрителни увреждания и „Наръчник на социално отговорния предприемач” – за работодателя на хора със зрителни увреждания. Наръчникът за успешна трудова реализация за хора със зрителни увреждания ще бъде издаден в аудио-озвучена версия.

Предстои провеждане на пет еднодневни обучения за хора със зрителни увреждания за мотивация за реализация на пазара на труда. Две от тях ще се проведат в Разград на 20 и 21 април в конферентна зала на хотел „Разград”  и три двудневни мотивационни тренинги за иницииране на дебат за социалната роля на бизнеса и работодателите като цяло, един от които ще се проведе в Разград в края на месец април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама