Американският посланик обяви случая "Плиска" за лоша координация

22:03, 15 апр 16 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трудно се оценяват конкретни заплахи, но ще работим за по-добро координиране на сведенията. Колкото по-добре обменяме информация, толова по-малко фалшиви сигнали ще има. Това каза в първото си телевизионно интервю новият посланик на САЩ Ерик Рубин в отговор на въпрос за случаят "Плиска" по БНТ.

Държавният департамент на САЩ обяви на профила си във фейсбук в края на март, че има заплаха за  терористичен акт в района на х-л "Плиска". Впоследствие се оказа, че сигналът е фалшив, а премиера Борисов се изказа остро срещу американците и направеното от тях предупреждение.

Коментирайки инцидента Рубин каза, че има писмо от президента на САЩ Барак Обама, в което се казва, че най-голямата му отговорност е безопасността на американците. "По нашите закони, ако получим информация за заплаха сме длъжни да я споделим с граждание си. Получихме информация, но нямахме алтернатива и трябваше да я споделим", заяви Ерик Рубин. 

Посланикът на САЩ каза още, че 86% от българите не смятат САЩ за враг и не е важно, че 14% не смятат така. 

За съдебната реформа Рубин каза, че много активно ще защитава нейната важност и върховенството на закона. Той обаче беше категоричен, че няма да защитава някое конкретно звено в системата било то съдии, или прокурори. 

Като своя цел за мандата си в България Ерик Рубин определи това българите да запазят свободата, незавимостта и суверинитета, за който са се борили. Той изрази желание България да определя своя дневен ред и приоритети без намеса на когото и да било, както и да има повече независмост от чуждо влияние. За много важна Рубин определи медийната независимост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама