„Операта на Русия“ представят в Русе на Цветница

09:43, 17 апр 16 / Култура 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концерт на солистите на Държавната опера в Русе ще представи културната институция на 24 април, на който тази година се пада големият християнски празник Цветница. Акомпаниментът на пиано ще е на Наталия Радославова, Божена Петрова и Йоанна Маринова, а мястото – зала Фоайе, от 19.00 ч.

Програмата е част от вокалния цикъл камерни концерти "Музика на нациите", като сега темата е „Операта на Русия“.

В дните преди светлия християнски празник почитателите на театъра също ще имат възможност да посетят спектакъл – на 20 април, от 19.00 ч. в Голямата зала Сливенският драматичен театър „Стефан Киров” гостува със „Дядо Вазов гледа”.

Така той продължава своята отскорошна идея да прави драматизации по известни класически български произведения. Преди време трупата гостува в Русе със спектакъл по разкази на Елин Пелин.

Пиесата е по произведения на Иван Вазов. Постановката е на известния режисьор Борислав Чакринов, директор на Бургаския театър и на режисьорите Августин Демерджиев и Димитър Марков. Участва голяма част от актьорския състав. В спектакъла участва и фолклорен ансамбъл „Сливен”.

Кукленият театър в Русе по традиция всяка неделя, този път и навръх Цветница, е подготвил пиеса за най-малките зрители в дунавския град. Тя се нарича „Приказка за мечтатели“, с традиционен начален час 11.00. Днес пък родителите могат да заведат децата си на „Добро утро, лека нощ“, на същото място и по същото време.

Важен акцент в културната програма за предстоящата седмица бележи и концертът на Джанис Харингтън и Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев на 21 април, четвъртък, от 19.00 ч. в Доходното здание.

Ден по-рано, в сряда, на 20-и, в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ е премиерата на дебютния роман на Милена Гартли „Ключарят“. На следващия ден отново там ще бъде представена книгата на Елисавета Александрова-Зангелми „Кристалите и техните терапевтични свойства“. На 19 април, вторник пък, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ отбелязва своя патронен празник.

Своя програма е подготвил и Общинският детски център за култура и изкуство (ОбДЦКИ). На 22-и и 23-и април от 18.00 ч. в Доходното здание ще бъде изнесен концерт-спектакъл „Във вихъра на танца“ по повод 30 г. фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“.

Също на 23 април от 18.00 ч., но в зала „Европа“ на Доходното здание ще бъде Великденският концерт на детския хор „Дунавски звуци“.

На 21 април, четвъртък, в Историческия музей ще бъде направена презентация „Съкровища и варварски нашествия“.

На 20-и, сряда, в Канев център ще бъде играна комедията „Спанак с картофи“ от Золтан Егреши. Постановката е на Богдан Петканин, с участието на З. Бахаров, Ю. Вергов и В. Карамазов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама