Български и чешки техники за писани яйца демонстрират в Етнографския музей в Пловдив

10:20, 17 апр 16 / Култура 25 636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционни български и чешки техники за изписване на великденски яйца демонстрират днес в Етнографския музей в Пловдив.

Показното рисуване на яйца съпътства подредената в музея изложба "Красота от близо и далеч. Великденски яйца от Чехия, Словакия и България". Тя е посветена на Великденските обичаи и традиции на трите славянски народа.

Посетителите могат да видят близо 300 образеца на яйца, рисувани и украсени чрез различни традиционни и модерни техники, прилагани в Чехия, Словакия и България. Целта на организаторите е да представят богатството от орнаментални техники, мотиви и декоративни стилове в трите славянски страни, както и разпространението им, за да се видят общите им черти, отлики и специфика.

Представени са около 24 различни техники за украсяване на великденски яйца. Всяко шарено яйце символизира възкресението, живота, любовта, а според изписването си носи и своето послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.

Изложбата е подготвена от Сдружението на чехи, словаци и приятели - Пловдив, Историческия музей - Велинград, и Регионалния етнографски музей - Пловдив, със съдействието на членове на Чехословашки клуб "Т. Г. Масарик" - България.

Експозицията ще остане в залите на Регионалния етнографски музей в Пловдив до 7 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама