Подготвят карта на социалните услуги за деца с увреждания

11:23, 17 апр 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В момента подготвяме Закона за социалните услуги и работим в посока промяна в предоставянето им. Идеята е те да се отворят малко повече, да има възможност за публично-частно партньорство, както и за съфинансиране там, където има нужда. Обмисляме да бъде направена карта на социалните услуги, на базата на която ще се определя от какво точно се нуждае всяко дете с увреждания.“ Това съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин на среща с ръководството на Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Карин дом“.

На дискусия, организирана от депутатите Нели Петрова и Даниела Панайотова, експертите на „Карин дом“ и основателят му Иван Станчов настояха услугата „Ранна интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания“ да бъде включена в подготвяния закон като част от мрежата на социалните услуги за деца, както и да бъдат разработени държавни стандарти и методики за предоставянето й.

„Карин дом“ реализира програмата „Ранна интервенция“ от 2010 г. Тя работи по семейно ориентиран подход, като целта е специалистите да обучат семейството на децата с увреждания да ги обгрижва в домашна среда. През 2013 г. община Варна първа в България припозна услугата като общинска делегирана дейност и я възложи на „Карин дом“. Общината финансира услугата със 75 000 лв., посочи шефът на общинската дирекция „Социални дейности“ Любомира Комитска. В момента ранната интервенция се предоставя само в 66 от 265 общини в България.

Родителите на деца с увреждания, които присъстваха на срещата, посочиха като проблеми липсата на обучени специалисти в центровете за настаняване от семеен тип, необходимостта от допълнителни възпитатели в детските градини, недостига на средства от държавата за закупуване на проходилки и вертикализатори.

В момента се работи по внедряване на методика на Световната здравна организация, според която у нас да бъде въведен 10-цифрен код за оценка на функционалностите на хората с увреждания, стана ясно по време на дискусията. Броят на децата с увреждания в България е 25 600.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама