Орешарски: В моя кабинет доста неща бяха по-прозрачни, отколкото в други от прехода

11:37, 17 апр 16 / Политика 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не мога да открия грешно решение и до днес, което съм взел. Всички решение на Министерски съвет са на сайта. Въпросът „кой” е една метафора. Никога не съм го разбирал в неговата същност. Задкулисието също е термин, който подлежи на идентификация. В която и да е страна на света винаги ще има обвинение в задкулисие. В моя кабинет доста неща бяха по-прозрачни, отколкото в други кабинети на прехода. Това коментира по БНТ експремиерът Пламен Орешарски.

На въпрос дали би предложил Делян Пеевски за друга позиция сега, той отговори, че решението да го направят шеф на ДАНС било политическо, така както прелдожил и назначил редица други длъжности. Орешарски подчерта, че не следи в момента кой какво влияние има в една или друга партия.

Според него в момента страната е в началото на дългова спирала. Експремиерът обясни, че в рамките на неговия кабинет взел заеми, за да погаси „фермерския дълг" на Дянков и да финансира дефицита за следващата година.

„Когато се влезе в такава спирала, тя не може да се прекрати веднага. Виждам ескалация на взимането на заеми, а не плавно намаляване. Никога не съм се считал за голям политик. Винаги съм гледал технократски на която и да е позиция. Важно е за мен да свършиш работата, която ти е възложена. Всички тези позиции са мандатни”, обясни Орешарски. Все пак той бе категоричен, че се чувства удовлетворен, че си е свършил работата като политик. По думите му обаче политическата система не е в най-доброто си състояние може би от 2009 г. насам.

„Трябва всички ние да участваме в подобряването й с вота си. Не следя от близо процесите в БСП, но не са много добри от медийния поглед. Няма напредък без стабилизация на политическата система”, допълни Орешарски.

За гражданските арести той коментира, че самата поява на тези граждански сдружения е коректив на властите. „С тревога наблюдавам какво става по границите ни. Точният израз е „разграден двор”. За 2014 година официалните данни са, че имаме само 6000 емигранти, сега са много повече. Гражданските отряди са спонтанна реакция. Не подкрепям всеки да се прави на граничар, но подкрепям подпомагането. Всички крайности не са желани”, заяви Пламен Орешарски.

За скандала „Панамагейт”, той посочи, че шумът е прекалено силен. „Шумът дойде от това, че се откриха имена на някои хора, които се занимават с политика. Не е престъпление да имате бизнес в офшорни зони. Те са възникнали като коректив на силните регулации и високите данъци”, уточни още Пламен Орешарски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама