Щури глави ще тестват собствени летателни апарати във Варна

13:51, 17 апр 16 / Любопитно 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Морска гара Варна ще е домакин на първия в България Flugtag. Атрактивното състезание, което на немски означава буквално „ден за летене“, ще събере хиляди възторжени зрители от страната и света. Състезанието се е превърнало в синоним на суперзабавление, щури идеи и неизменно доказателство, че за човешкото въображение няма граници.

В акваторията на пристанището ще бъдат тествани летателни прототипи, създадени от смели и креативни екипи. Летателният потенциал на изобретението обаче не е най-важното, отчитат организаторите от "Ред бул", които ще наградят най-добрите три отбора.

Първото по рода си такова състезание е организирано във Виена през 1992 г. и досега е посетило над 45 държави по света, а общият брой състезания е над 145. Вече хиляди дръзки участници по света са изграждали своето уникално и невиждано летателно чудо.

Най-дългият прелет, осъществен само с човешката сила и воля, е от феноменалните 78,64 метра, постигнат през 2012 г. в Лонг бийч, Калифорния. Най-посетеното събитие Red Bull Flugtag е в Лондон през 2003 г. – 350 000 души, а зрителите на живо през годините са над 8 милиона души.

Набирането на идейни проекти е до 25 април, напомнят от „Пристанище Варна“ ЕАД. Въздушната надпревара ще е на 2 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама