Да се изземат част от правомощията на главния прокурор, иска Калин Калпакчиев

13:59, 17 апр 16 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да се изземат част от правомощията на главния прокурор. Следващата важна стъпка след разделянето на ВСС е реформата в прокуратурата. Това заяви по БНР Калин Калпакчиев от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за разделянето на Съвета на съдийска и прокурорска колегия. Калпакчиев визира снемането на формалната и неформална власт при избора на главния прокурор, като посочи, че не може той да се намесва във всички сфери на обществения живот и това да бъде естествено за една демократична държава.

Според него се е установила култура на институционализирана декорация на реформи и се имитира, че нещо се променя чрез все по-честа промяна на закони.

„Измененията в Закона за съдебната власт се прилагат към настоящата заварена ситуация и то не особено сполучливо, но това беше допустим компромис, който приеха дори онези, които имаха желание за съпротива. Парламентарната квота (която бе разделена на две - бел. ред.) е замислена като средство за граждански контрол, но никога през годините не е била такава, била е политическо средство за влияние върху съдебната власт“, обясни Калпакчиев.

Съдията подчерта, че промените в конституцията не създали здрав механизъм, който да предпази съдебната власт от партийно-олигархично влияние и определи като негативен момент отпадането на изискването всеки депутат, предлагащ член на ВСС от парламентарната квота да мотивира и защити номинацията си.

Той бе категоричен, че мощната прокуратура остава и лостовете за влияние върху съда остават големи. Като пример Калпакчиев даде, че по искане на главния прокурор може да се извършва отстраняване на съдия от изпълнение на неговите функции и това да бъде безсрочно.

„Ясно трябва да се прокарва линията на различията между прокуратурата и съда, но не в посока на пропагандно говорене. В демократичната правова държава независимият съд е ценност“, заяви още Калин Калпакчиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама