Управление на електрически уреди чрез Wi-fi навлиза на българския пазар

18:01, 17 апр 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управлението на електрически уреди чрез интернет набира популярност на българския пазар. Технологията, по-известна като home automation, бива използвана за контролиране на отоплителна техника като бойлери, климатици, газови котли, конвекторни печки и др.

Идеята за въвеждането ѝ на родна земя идва на Ивайло Мирчев и още 11 души, които се занимават с програмиране и дизайн. Основната функция на технологията е увеличаване на енергийната ефективност на домакинствата.

Това е възможно чрез монтирането на специално устройство на съответния електрически уред, което може да се управлява с помощта на интернет и мобилно приложение. Всеки потребител има възможност да настройва съответната температура, която иска да бъде поддържана, като въвежда и времевия период, в който желае тя да бъде налична. Процесът се извършва от разстояние и цели да спести време и пари на потребителите.

„Интересът към устройството е огромен, защото такива рядко се срещат у нас, а ако има, те са на много високи цени“, разказва пред София Topnovini.bg Ивайло Мирчев. Идеята за създаването на български еквивалент на продукта е продиктувана от изработката друг софтуер, който е създал. Той е бил свързан с осветлението на турския град Истанбул.

„Там имаше подобна технология, която на нас много ни хареса, но цената ѝ беше изключително висока. Практически за домашна автоматизация беше неприложима. Затова решихме да създадем наша, която да е приемлива за българските стандарти“, обяснява Мирчев.

По думите му един от българските производители на бойлери вече влага устройствата им в своите бойлери. Основната цел на това устройство е да спестява, като по изчисления на създателите му то възвръща инвестицията си за около 10 месеца.

Новата технология е с 2 години гаранция, като преди да излезе на пазара в рамките на година са проведени редица тестове за проверка на качеството му.

„В момента най-много се търси от фирми, които изграждат отоплителни системи“, разказва Ивайло Мирчев и допълва, че за момента частни лица проявяват любопитство, но рядко се решават на покупка. Основната причина е, че се нуждаят от услугите на специалист, който да монтира устройството на съответния уред. По думите на Мирчев това не представлява особен проблем, тъй като то се инсталира за около 10 минути.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама