Откриха официално парк “Възраждане” в София

18:57, 17 апр 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова официално откриха днес новия парк “Възраждане” в София. По думите на кмета, това е първият изцяло нов парк, изграден в последните 30 години в столицата.

Той е разположен на територия от 52 дка. Паркът има детска площадка, водна площ, циркова плащадка, амфитеатър и два паркинга.

Засадени са 607 нови дървета, от които 484 широколистни - явор, липа, дъб, магнолия, ликвидамбър, див рошков и др. и 123 иглолистни - ела, бор, сребрист смърч, кедри и др. За зелените площи е изградена автоматична поливна система.

Поставени са над 100 пейки, кошчета за отпадъци, 3 чешми и тоалетна. Изградено е и парково осветление.

Като част от проект са подменени и тротоарите към булевард „Ген. Скобелев“, на ул. „Партений Нишавски“ и ул. ”Камен Андреев”.

“Историята на мястото е показателна за промяна, за която работим в София. Първоначално идеята е била на това място да се създаде парк, минава през пълното му градоустройствено заличаване през 2001г. и възможност за застрояване, следва занемаряване и изоставяне и опит да бъде взет с измама. Със серия от съдебни дела успяхме да върнем терена на общината и вече имаме нов парк”, написа в профила си във Facebook Фандъкова.

Ето какво сподели на своя профил в социалната мрежа и премиерът Борисов: 

"Преди 10 години, когато коментирахме с кмета на София Йорданка Фандъков как трябва да изглежда столицата, си я представяхме с повече паркове, детски площадки, спортни съоръжения и т.н. Днес, въпреки огромната съпротива, открихме парк „Възраждане” в ж.к. "Зона Б-5" и мисля, че това е голяма придобивка за целия квартал. Преди години твърдо бяхме решили да не допуснем мястото да бъде откраднато. Сега съм щастлив, че виждам как деца с майки и бащи си играят тук. В парка има детска площадка, зона за цирково шапито, сух фонтан, амфитеатър, два паркинга и модерна самопочистваща се тоалетна. Инвестицията е за 6 млн. лева, като 4.3 млн. лева от тях са осигурени от "Софийски имоти", а останалите са отпуснати от фонда за устойчиво градско развитие на София".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама