EVN в Бургас: Абонатите ще получат две фактури наведнъж през месец май

18:59, 17 апр 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Абонатите на EVN ще получат две фактури наведнъж през май. Не е задължително обаче те да се платят наведнъж. Ако плащането се забави, няма да се начислява лихва“, това съобщи по време на пресконференция в Бургас ръководителят на отдел "Билинг" в EVN Петър Янков. Причината е въведената либерализация на енергийния пазар. Ще има възможност и за разсрочено плащане на фактурите.

Промяната към новия график ще се състои през периода с най-ниска консумация май – юни 2016 г. Всяка от фактурите ще бъде на база реален отчетен период, не по-дълъг от 31 дни. Графикът  за отчитане не се променя.

„Като част от подготовката на EVN за предстоящата пълна либерализация на пазара на електроенергия през периода май – юни 2016 г. ще се осъществи еднократна промяна на сроковете за фактуриране и плащане на фактури за електроенергия за потребителите в Югоизточна България“, посочи Петър Янков.

В резултат част от клиентите ще имат за плащане две фактури през месец май, а другите през юни. Общият брой фактури за годината остава 12. Всяка от фактурите ще бъде на база реален отчет за реално консумирана електроенергия за конкретно посочен отчетен период, не по-дълъг от 31 дни.

Няма да има клиенти с удължен срок на отчитане поради промяната, като сроковете на отчитане остават непроменени. Както и досега, всеки клиент ще заплати единствено това, което реално е потребил. Новите срокове на плащане ще са посочени във всяка една фактура и касов бон.

Еднократната промяна на издаване на фактури се налага поради преминаване към новия график.

„Новите срокове за фактуриране и плащане ще бъдат в 4 периода в месеца съобразно календарните седмици за отчитане. С това заплащането на енергията ще става в по-кратък срок след нейното отчитане, вместо месец по-късно както е в момента. Промяната ще улесни процесите по смяна на доставчик, обмена на данни и движението на паричните потоци между всички участници на свободния пазар“, обясни още Янков.

Клиентите вече ще получават информация за своята  сметка в много по-кратък срок и максимално близко до извършване на отчитането.

Избраният период за преминаване към новия график е с най-ниска консумация и размер на фактури през годината, така че да се минимизират неудобствата за клиентите

Информация за новите срокове ще бъде поставена в касовите салони на „Български пощи“, в офисите на EVN, във всяка една фактура, както и на интернет страницата на дружеството.

Припомняме, че на пресконференцията стана ясно още, че всеки клиент вече може сам да избере доставчика си на ток. Това не е задължително, а по желание на съответния абонат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама