Приема се половинчата стратегия за борба с популацията на уличните кучета, алармират природозащитници

20:09, 17 апр 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Природозащитници критикуват новата Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета, която бе приета през седмицата на второ четене в парламентарната Комисия по земеделието и храните като част от измененията в Закона за защита на животните.

Новата стратегия предвижда да се приема от Министерски съвет по предложение на министъра на земеделието и храните, който ще издава наредба за прилагането ѝ и за процедурите по нейното изпълнение, механизма на финансиране и отчетност.

В чл. 40 от законопроекта е записано, че Националната програма цели постигане на здравословна среда за гражданите и подобряване хуманното отношение към животните.

„Тази формулировка на текстовете е прекалено неясна“, каза пред София Topnovini.bg Аксиния Боснева от Националната Координационна мрежа „Справедливост на животните“, обединяваща над 30 български организации за защита на на животните, тази формулировка на текстовете е прекалено неясна.

„В мотивите на законопроека бе заложено, че в резултат на неясноти общините си пишат общински програми, тълкуващи закона по свое усмотрение“, обясни още тя.

По думите ѝ всичко трябва да е много конкретно и ясно. „Какво значи подобряване хуманното отношение към животните“, попита тя и допълни, че е скептична за подобряване на работата на общинските съвети в посока намаляване популацията на безстопанствените кучета.

„До момента общинските съвети из страната създаваха общински програми, в които използваха някакви близки подходи до закона. Затова резултатите не са ефективни. Налага се единна и ефикасна програма, изработена от експерти на земеделското министерство и с наредба, която подборно да разяснява приложението на програмата“, казва Боснева.

С промените в закона парламентът ще задължи общинските съвети да приемат програма за изпълнение на националната програма и план за действие на съответната община, които отговарят на изискванията на наредба на МЗХ. Същата наредба все още не е изготвена.

Кметовете на общини ще организират изпълнението на програмата, като ежегодно до 1 март ще внасят отчет за изпълнението ѝ до изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Изпълнението на дейностите по Националната програма ще се финансира със средства от държавния и общинския бюджет, както и чрез дарения и участие в международни програми и проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама