Ако Борисов можеше да прави реформи, щях да съм в управлението, каза Радан Кънев

20:58, 17 апр 16 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако на Бойко Борисов му беше лесно да прави реформи, ние още щяхме да сме заедно. На него обаче му е трудно. По прицип да се правят реформи е трудно, а Борисов е политик, който обича да върви по лесния път. Трудно е да се правят реформи, лесно е да запазиш привилегиите, лесно е да гласуваш с партиите, които въплащават интересните на мафиите.

Това каза във Велико Търното лидерът на ДСБ Радан Кънев на първата открита среща с обществеността.

“Истината е, че България се управлява от една мощна концентрация на власт в правосъдие, политическа власт, монопол върху обществените поръчки и медиите, която може да се прехвърля от едни в други ръце. Продължава да властва модела на привилегиите, а не на един човек. Защото един човек може да бъде премахнат, но моделът е по-трудно. Пеевски губи лостовете, които има, благодарение на силния натиск от дясно”, посочи проблемът той.

Кънев припомни, че 204 от 240 депутати са провалили “юлския компромис” за промените в Конституцията и припомни още някои знакови гласувания - Законът за НСО, запазил всички привилегии от комунистическо време, преизбраните подуправители на БНБ, яловата парламентарна комисия КТБ, Закона за обществените поръчки и Закона за акцизите - все гласувани от ГЕРБ, ДПС и в почти всички случаи АБВ.

Той коментира днешния форум на ГЕРБ в София и думите на Бойко Борисов, че иска промяна в начина, по който се избира президент.

“Предвид мечтата на Борисов да управлява с БСП, това може да означава, че ще подкрепи ляв кандидат. От това, което чух, ГЕРБможе да не участва. Чувате Първанов - иска всички коалиционни партньори да имат общ кандидат. Трябва да включим и ДПС, защото те ги подкрепят. Ако се върви към тотален кандидат на старата гвардия, трябва да има много по-широко обединение от Реформаторския блок, което да избере президент. Не може да допуснем в тази ситуация в света президентът да бъде представител на това пространство, което управлява страната от десетилетия”, каза той.

“Губи енергия за промяна в България, защото стрната губи млади хора и тези, които най-много се стремят към повече труд и богатство - техният път е най-вече към чужбина. Не може обаче това да са причините българското общество да няма енергия за промяна. Това са последиците. И ние се завъртаме в порочен кръг”, казва той.

Кънев посочи, че държавата не върви напред, защото се поема по лекия път и даде три примера. Първият бе от скорошен протест - показан бе лозунг “Без ракия няма нация”. “Това обвързване на алкохолизма с бъдещето на нацията е нещо дълбоко патологично. Ако ще говорим на езика на ракиения патриотизъм, нека се върнем на хан Крум, който е смятал, че премахването на ракията ще запази нацията”, каза той. И допълни: “Същото се отнася за хазарта и лесните кредити. Тръгването по пътя на лесните, заблуждаващи решения - това ще ни погуби”.

“По същия начин властта и обществото насърчават хищническия модел на правене на бизнес. Ако не бяха решили да дадат АМ “Хемус” на Пеевски, тя щеше да се работи. Същото се отнася и до летищата в Стара Загора и Горна Оряховица. Мисли се само коя точно мутра ще вземе концесията. Резултатът е, че нищо по този въпрос не се случва”, каза Кънев.

“Решението е в простите правила на здравия разум. Сложното е как да не допуснеш властта да пречи на хората да работят - защото това е, което се случва в България, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина. Решението е здрав труд, здрави закони, здраво семейство - това е в основната на консервативния светоглед. Той не е идеология, това са прости неща, голяма част от които не зависят от властта. Решението в България е в радикалната промяна”, заяви още лидерът на ДСБ.

“Румъния върви уверено от Балканите към Централна Европа. Причината е ясна - цялостна реформа в правосъдието и прокуратурата и в момента тя вече дава икономически плодове. Румъния и трета по новооткрити фирми и брой предприемачи. България е на последно място.

Трябва ни нова среда за правене на бизнес, която произлиза от съдебната реформа и електронното гласуване и честни обществени поръчки”, смята той.

Според него, тъй като КФН и КЗК не работят, може би ни очаква подобен сценарий като с КТБ през тази година с други банки, пенсионни фондове или застрахователни дружества.

Нямам никакви основания да споделя определението “рушветчия”, каза Кънев на въпрос за Петър Москов. “Когато виждам в някоя система, че има корупция, го казвам. Не мисля, че това е проблемът или поне информацията, с която разполагам, сочи за други проблеми. Основният е, че политическата безтегловност, която се намира, прави реформите невъзможни. Той сега се лашка между натиска, който идва от всички страни, за да може да се консолидира подкрепа. В ГЕРБ никога не е имало подкрепа за него, всеки път те са насилвани от Борисов да го подкрепят, защото Москов му е важен като политическо лице”, заяви той.

И допълни: “За да бъде привърженик на изключването на Москов или който е от ДСБ, трябва да кажа, че аз съм безгрешен. Ами ако цялата ми политика е грешна, трябва да има кой да ми го каже”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама