Променят условията за хранене в бургаските детски градини и училища

21:27, 17 апр 16 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предвижда се подобряване условията за хранене, както и самото хранене в училищата и детските градини в Бургас, съобщиха от Общината. Оттам търсят отговорни наематели на ученическите столове. Вече е стартирала конкретна програма с няколко направления.

Променено е менюто на най-малките, като се търси максимална близост с висшите здравословни стандарти. От началото на годината тече поетапно зареждане на детските градини с нови кухненски уреди, които дават повече опции за приготвяне на храната, а не само стандартните печене, пържене и варене.

Материалната база на детските и учебни заведения е остаряла и амортизирана. Средата е непривлекателна за учениците, липсва разнообразие в предлаганото меню. В столовете често се поднася студена храна, която се носи на огромни разстояния от мястото, където се приготвя. Не се предлагат ястия, предназначени за деца с хранителни проблеми и алергии.

Според действащия от много години механизъм за отдаване под наем, от фирмите се очаква да внасят в бюджета на Общината месечен наем, без към тях да има изисквания по отношение на здравословното хранене. Липсват и възможности за стимулиране на инвестициите в подобряване на материалната база.

Очаква се провеждането на публично оповестени конкурси да се отдадат под наем обособени части от имоти - публична общинска собственост, за организиране на ученическо столово хранене за срок от 10 години. С предвидения дълъг срок ще се даде достатъчно време на потенциалния наемател да планира и възвърне своята инвестиция.

Друг нов и важен момент е групирането на обектите в осем лота. Ще може да се кандидатства за един, два, три и повече от тях, но договор ще се сключва най-много за два. Във всеки от лотовете са включени по няколко обекта. Това се предлага, защото не всички столове са еднакво привлекателни - в някои училища има повече ученици, а в други по-малко. Някъде има помещения за готвене, другаде няма. Комбинирането на обектите е замислено така, че да не са много отдалечени един от друг и във всеки лот да има поне едно училище с кухня. Тя ще може да се ползва за база, в която се приготвя храната за всички обекти в групата, тоест навсякъде да се предлага прясна и топла храна.

„Надяваме се новите правила да се възприемат и до началото на лятото да имаме избрани наематели, за да почнат ремонтите“, коментираха кметът Николов и заместникът му Йорданка Ананиева. Докладната записка с техните предложения ще бъде гласувана при следващото заседание на местния парламент в края на април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама