Кръгът около Цацаров все пак овладя съдийската колегия във ВСС

22:58, 17 апр 16 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В крайна сметка, очевидно е преценено от мнозинството, че дори и при възприетото разпределение, имат мнозинство от един в съдийската колегия. Изборът е бил дали да изберат мнозинство от двама и да има скандал или да си го спестят и да се задоволят с една бройка мнозинство. Това каза бившият правосъден министър Христо Иванов по BiT. Toй коментира думите си преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък, че има напрежение сред кадровиците, за това как ще стане разделянето им в съдийската и прокурорската колегии. 

Иванов коментира, че тогава е имало опасност ако разделянето не стане на база ясен принцип, а се търси нагласяне на бройките, да последват оставки на четирима от членовете.

В четвъртък, без никакви скандали и с пълно мнозинство, ВСС прие критерии за разделяне и се раздели по колегии, съдийска и прокурорска. 

Обществената нетърпимост на налагането на силата на мнозинството във ВСС прави цената на всяко следващо налагане все по-висока. Те са виждали, че нещата отиват към скандал, ако четирима кадровици бяха подали оставка, каза още Христо Иванов. Той допълни, че предстои много важен избор на председател на Апелативния съд, както и кой ще стане шеф на Върховния административен съд.

Бившият правосъден министър коментира още и темата за карикатурите, която последните дни нашумя. Той заяви, че е почитател на Христо Комарницки и неговите карикатури. Според него свалените карикатури на Чавдар Николов е било "опит да бъде смотана" неудобната за някой карикатира на премиера Борисов и "ловците на бежанци" със свински опашки. "Ако силните на деня искат нещо да бъде скрито, то трябва да бъде показано", коментира Иванов.

Според бившия министър, премиерът и главвния прокурор трябва да обяснят какво са имали предвид с това, че има сценарии за дестабилизацията на Балканите и България. Според него липсата на институции е голямата предпоставка страната ни да бъде дестабилизирана. 

"Темата  е как да имаме здрави институции. Нечисти взаимосвързаности задръстват институциите", каза още Иванов. По думите му в последните години има силна активизация на гражданите и тази тенденция ще продължи. Ще отнеме време, докато получи политически израз, но това е въпрос на съзравяне на демокрацията, каза Христо Иванов.

Бившият правосъден министър каза още, че антикорупционният закон на Кунева не предвижда справяне с "онази, тежката корупция, която души страната". Големият проблем според него е, че нормата, която ще се приеме трябва да се изпълни с човешко съдържание, за да заработи, а това е рядкост за България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама