“Биволъ”: “Булгартабак” ликвидира цялото производство до края на май

09:26, 20 апр 16 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цялото производство на “Булгартабак” в България ще бъде ликвидирано до края на май, като холдингът ще продължи да произвежда цигари, но в чужбина – във фабриката „Дувана“ в Баня Лука (Република Сръбска) и в Дубай. Това твърди сайтът за разследваща журналистика “Биволъ”, позовавайки се на свои източници.

Хиляди работници от фабриката в Благоевград са заплашени с уволнение като колегите им от вече затворената фабрика в София.

По този начин собствениците на “Булгартабак” се надяват да излязат от фокуса на ОЛАФ и европейските служби, пишат от “Биволъ”. Холдингът стана оперативно интересен след разкритията на турските митници и финансовото разузнаване за мащабна контрабанда на цигари произведени от Булгартабак, публикувани от изданието.

“Биволъ” показва и документи, в които се появяват “три десетки” - три дружества, регистрирани в Британските Вирджински Острови, на които са прехвърлени по 8% от акциите в мажоритарния пакет на BT Invest, която пък държи почти 80% от тютюневия холдинг.

“Според оперативната информация изнесена в писмо изпратено до американското посолство, което Биволъ единствен публикува, „трите десетки“ се контролират от премиера Бойко Борисов, приятелят му Александър Сталийски и Ахмед Доган. Тази скрита собственост се явява комисионна за политическата благословия Булгартабак да бъде приватизиран”, пише “Биволъ”.

От разследването на изданието става ясно, че адвокат Александър Ангелов, който е в управата на футболния клуб “Левски” и е сочен за близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, държи 17.5% от акциите на търговския представител на Булгартабак в Дубай.

Цялото разследване на “Биволъ” вижте ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама