Рекордна сума събраха на петия Дарителски кръг в Сливен

09:59, 20 апр 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В зала „Май” на Община Сливен се проведе първия за 2016 година Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2016“, организиран от Обществен дарителски фонд Сливен.

Фонда в Сливен организира срещи по модела на платформата Дарителски кръг за пети път от 2013 година, в Сливен, като за първи път  набраните суми в подкрепа на преставените проектни предложения достигна рекордните 18 950 лв. Тази сума ще бъде удвоена от Фондация работилница за граждански инициативи, която заедно с Фондация Америка за България подкрепя финансово събитията от Дарителски кръг.

Организаторите от Обществен дарителски фонд Сливен събраха над 70 желаещи да се включат в инициативата, и да подкрепят представените 6 проекта – „ Да стоплим сърцата на възрастните хора“ на НЧ „Отец Пасий-1936”;  „Подадена ръка“ на Фондация „Добродетел”; „Големите разказвачи с детски сърца"-  продължение на проект от Сдружение Семафор;  Албум на занаятите ,,Най-ръкоделният град,, на Димка Илиева от РИМ Сливен;  "Анимал терапия" на Сдружение „Клуб по конен спорт Табора”; „Детство без насилие“ на Сдружение „Безгрижен живот”

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” за последните 3 години е подкрепил и финансирал 27 проекта на обща стойност над 100 000 лева.Този модел за набиране на средства в полза на проекти значими за града и обществото се реализира в градовете Сливен, Габрово, Бургас, Стара Загора. Той е с отворени врати за всеки, който желае да се включи като дарител на проект или да се запознае с този модела на даряване - „ Дарителски кръг”. От скоро проектите които търсят подкрепа могат да се качват и на дарителската платформа към Фонда Общността.сом.

Събитието беше уважено от Моника Писанкънева – мениджър Филантропия към Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която взе участие, и кaто водещ на наддаването за проектите от участниците в кръга. Модератор на кръга бе Дора Кушумова – Председател на УС на Обществен дарителски фонд Сливен.

Сред участниците и официални гости на събитието бяха Председателя на Съвета на дарителите към ОДФ Сливен – Нели Минчева и заместник кмета по „Икономическо развитие“ на община Сливен Стоян Марков, който е и един от създателите, и първия изпълнителен директор на Фонда.

Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). У нас, моделът е пренесен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която през 2012 г. стана лицензиран партньор на TFN, UK. Дарителските кръгове в страната се организират от обществените фондации, чиято основна цел е развитие на местната филантропия.

Настоящия Дарителски кръг стана възможен благодарение на помощта на Фондация “Обществен дарителски фонд Сливен” чрез „Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен”, и Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама