СЕМ скастри телевизиите за кадрите със задържани бежанци

10:51, 20 апр 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за електронни медии (СЕМ) отправи забележка към телевизиите заради показаните кадри със заловени бежанци. Става въпрос за видеата, направени от криминално проявения Петър Низамов-Перата.

“Част от разпространените кадри влизат в колизия с определенията за човешко достойнство именно, защото лицата са разпознаваеми. Понеже на кадрите се виждат и малолетни, тяхното излагане на показ, без да са взети мерки за неразпознаване на лицата им, ги деградира като обект на любопитство. Въпреки че става въпрос за действителни случаи не се разпознава основателен интерес за такова показване, защото дори пикселирането на лицата не би отнело от изразителността на кадрите и не би намалило тяхното значение”, пишат от СЕМ.

“Нарушения, свързани с човешкото достойнство има тогава, когато хора са показвани страдащи или умиращи и по този начин са деградирани до обект на унижение. Освен това при показването на тези реални събития няма основателен интерес за подбор точно на такава форма, която да позволява идентифицирането на отделни лица”, казват още от Съвета.

От СЕМ припомнят още, че задължава телевизионните оператори да не допускат съдържание, което оневинява жестокост и да следят за спазване правата на децата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама