Депутатите развързаха ръцете на Горанов да изтегли още 1 млрд. лв. за саниране

11:49, 20 апр 16 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание одобри споразумение между Банката за развитие на Съвета на Европа в качеството си на бенефициент и България в качеството й на гарант за изтегляне на външен заем в размер на 1 млрд. лв. Той е предвиден за частично финансиране на Националната програма за енергийна ефективност на многопрофилни жилищни сгради.

Документът бе гласуван последователно на първо и второ четене с гласовете на 82 народни представители, от които 71 „за”, 10 „против” и един въздържал се. По този начин парламентът потвърди решението на Министерски съвет от 3 февруари т.г., с което упълномощава финансовия министър Владислав Горанов да проведе преговори и да подпише споразумение от името на правителството на България за изтегляне на нов външен заем.

В мотивите е записано, че основните параметри на заема са в размер на 150 000 000 евро за срок от 10 г. с още 3 гратисен период. Лихвеният процент ще бъде плаващ или фиксиран, а периодът на усвояване – до 30 юни 2017 г. Кредитът ще бъде отпускан на траншове, като първият не може да е повече от 30% от цялата сума – или 45 000 000 евро. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама