Пациентски и браншови организации излизат на марш „Свобода за конопа“

13:29, 20 апр 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Граждански, пациентски и браншови организации ще излязат обединени на митинг под надслов „Свобода за конопа“, който ще се проведе на 24 април в София. Организациите се обединиха срещу готвените промени в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, който окончателно затваря възможността канабисът да се използва като лечебно средство и обрича на затвор всеки, който дръзне да третира болестното си състояние с него.

Според адв. Калин Ангелов от движение „Промена“, новият закон е в нарушение дори на най-рестриктивния документ, който забранява конопеното растение - Единната конвенция за наркотичните вещества на ООН. Дори в нея се допуска използването на коноп за целите на медицината. Освен това, готвените промени събуждат съмнения за лобистки интереси, защото са предложени без широк обществен дебат и експертна оценка на Националния съвет за наркотични вещества, както предвижда самият закон. Част от готвените нововъведения поставят под въпрос морала на политиците, които го прокарват. Например, предвидена е такса към всички организации, които по някакъв начин се занимават с превенция и лечение на зависимости.

Друг участник в пресконференцията и председател на пациентската организация „РеСтарт“ Васил Харалампиев изтъкна, че лечебните свойства на канабиса не са тайна за останалия свят и от поне 20 години успешно се третират заболявания като диабет, множествена склероза, глаукома, туморни клетки, епилепсия. Не е случайно и че организации като МС Общество и Асоциацията на родителите на деца с епилепсия подкрепят исканията на марша. Харалампиев посочи, че повече от четири години у нас се провеждат клинични изпитвания върху български граждани на медицински продукт, съдържащ психоактивната съставка ТХК и различният език, с който МЗ комуникира с фармацевтичните компании от една страна и пациентите от друга, е мерило за интересите движещи промените в НСНВ.

„Много е важно да спрем да вкарваме младежи в затвора, само защото са заловени с цигара канабис“ заяви Димитър Карагегов от движението Liberty420. Прохибицията, стигмата върху тези най-уязвими групи млади хора им пречи да потърсят помощ, когато наистина имат нужда от нея. Той сподели, че в практиката си е срещал много деца, които просто се страхуват да се обърнат към родители и институции, защото ги е страх какво ще се случи после. Той представи и социологическо проучване, което неговата организация е провела. От него става ясно, че младите хора разчитат най-малко на родителите и институциите, когато формират мнението си за конопа, именно защото знаят, че биват подвеждани и лъгани за реалните рискове и ползи.

Маршът ще се състои на Цветница, като ще започне от Съдебната палата и ще завърши в Борисова градина с концерт. Очакват се около 3000 души от цяла България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама